Platform üyeleri adına basın bildirisini okuyan Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı ve Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, "HSYK'nın savcıların yetkilerini kaldırma Kararı anayasa ihlali, yargısız infaz, yargaya müdahale, Hakim ve savcılara gözdağı olarak değerlendiriyor ve kınıyoruz." Dedi. Petek, kararın bir hukuk skandalı olduğunu vurguladı.

Eski Otteman Otel'de yapılan toplantıda açiklanan basın bildirisine Adalet ve Hukuk Derneği, Ak Avukatlar Derneği, Boğaziçi Avukatlar Derneği, Demokrat Hukukçular Derneği, Denge Hukuki ve Bilimsel Araştırmalar Derneği, Hukukçu Genç Siviller, Hukukçular Derneği, Hukuki Araştırmalar Derneği, Hukukun Üstünlüğü Derneği, Mizan Hukukçular Derneği, Savunma Avukatları Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, yargıda Reform Grubu, Hukuk ve Demokrasi Platformu imza attı. Basın bildirisinde HSYK'nın Kararı ağır bir dille eleştirildi. HSYK'nın anayasayı çiğnediği belirtildi. Grup adına bildiriyi Reşat Petek okudu. "Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet savcılarının usul ve kanunlara uygun olarak yürüttükleri soruşturmada bir başsavcı tutuklandı. Üçüncü ordu komutanı da sorgu için davet edildi. "Diyen Reşat Petek," Bu aşamada HSYK Kanunları çiğneyerek savcıların yetkilerini kaldırdı. Kararını Anayasa ihlali, bağımsız ve tarafsız olması gereken yargıya müdahale, yargısız infaz, terörle mücadele soruşturmalarını ve savcılara gözdağı olarak değerlendiriyoruz hâkim yürüten. "diye konuştu.

Hakimlik ve Savcılık teminatının HSYK Kararı ile yok edildiğini belirten Petek, sözlerine şöyle devam etti: "Hakimler ve Savcılar Kanunu 77. Maddesine göre, görevden el çektirme ancak haklarında soruşturma yapılan hakim ve savcılar hakkında uygulanabilir. HSYK ise haklarında hiçbir soruşturma olmayan Erzurum Cumhuriyet savcıları hakkında karar vermiştir. Anayasa `nın 139.maddesinde hakim ve savcıların azlolunamayacağı kabul edilerek, hakim ve savcıların denetiminin nasıl YAPILACAĞI da 144.maddesinde açıklanmıştır. Buna göre Adalet Bakanlığının izni olmadan hakim ve savcılar hakkında soruşturma yapılamaz. Hakkında soruşturma olmayan savcılara bir disiplin işlemi olan görevden uzaklaştırma cezası verilmesi açık bir Anayasa ihlalidir. "

HSYK kararının yargısız infaz olduğunu aktaran Petek, Evrensel hukuk değerleri ile Anayasa ve KANUNLARIN teminat altına aldığı savunma hakkı çiğnendiğini ifade etti. Petek, savcılara ne ile suçlandıkları Tebliğ edilip savunmaları alınmadan verilen karar ile yargısız infaz yapıldığını kaydetti.

Petek, "Devlet gücü kullanılarak oluşturulan çeteler ve terör örgütü mesuplarına yasaları uygulayan hakim ve savcılara gözdağı, yasadışı yapılanmalara da destek olma niteliği taşıyan HSYK kararını Kaynağını Anayasa `dan almayan bir devlet yetkisi kullanma işlemi olarak değerlendiriyor ve kınıyoruz." Ifadelerini kullandı.

Hukukçular olarak, bir kimsenin tutuklanması veya serbest kalmasına değil, yargıya müdahale edilmesine, keyfi muamele ve kararlara karşı olduklarını ilan eden Petek, "Kararları yargı denetimine tabi olmayan ve idari görev ifa eden HSYK` nın bir yargı kuruluşlar gibi yargılama sürecine müdahale etmesini, yasal görevlerini ifa eden savcıların yetkilerini almasını kabul etmiyoruz. "şeklinde konuştu. Petek, HSYK'nın aldığı kararın bir hukuk skandalı olduğunu belirterek; Masumiyet karinesini çiğnenerek savcıların peşinen suçlu ilan edildiğini dile getirdi. Son anayasa Kararı ile bir kez daha Sivil-demokratik anayasa ve yargı reformunun bir an önce yapılması gerektiğinin ortaya çıktığının altını çizen Petek, Hükümeti ve TBMM'yi sorunu çözmeye ve bir önce yargı reformunu gerçekleştirmeye davet etti.

Türkiye'deki asıl iç tehdit yüksek yargıdır

Petek, Türkiye'nin Köklü bir hukuk devleti haline gelebilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarının şeffav ve kanunlara saygılı olması gerekliliğini hatarlıttı. Türkiye'de iç tehdit irticaymış gibi gösterilerek hedef saptırıldığını kaydeden Petek, asıl iç tehditin yüksek yargı olduğunu öne sürdü.

Şemdinli Savcısı hatırlatıldı

Hazırladığı bir iddianame yüzünden HSYK tarafından görevden alınan Şemdinli Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı hatırlatan Petek, son olarak şunları anlattı: "O dönemde Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç edildi. Ama o gün bu tepkiler gösterilmedi. Tepki gösterilip Yargı REFORMU yapılabilseydi bu yaşananlar olmayacaktı. Siyasi iradeyi daha dik durup bir yargı reformunu önce gerçekleştirmeye davet ediyoruz. "

"Yüksek Yargı Ergenekon soruşturmasını rahatsız etti"

Uluslar arası Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Necati Ceylan da, Ergenekon terör örgütü soruşturması yüksek yargıdaki bazı kesimleri rahatsız ettiğini, HSYK'nın aldığı kararın da bunun sonucu olduğunu iddia etti. Bu durum yetki gaspı olduğunu aktaran Necati Ceylan, HSYK, Yargıtay ve Danıştay'ı kendi görevlerini yapmaya davet etti.

"Yargı askerin gölgesi altında"

Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı ise, şunları anlattı: Bu güne kadar hep yargının dağınıklığından bahsettik. Sonunda Türkiye de yargı da birlik sağlandı. Ama bu birlik askerin gölgesindeki bir yargı birliği oldu. Son karar ile Hukukun ırzına geçildi "

ZAMAN