Hukukçular, iptal talebinin reddini isteyen raportörün Anayasa'nın gereğini yerine getirdiği görüşünde birleşti. Raportörü destekleyen isimlerden Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, "Anayasa değişikliğinin kanunlaşması için olmazsa olmaz şartlar henüz tamamlanmadı." görüşünde. Bu açıdan raportörün doğru yönde tavsiyelerde bulunduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Mustafa Şentop da Mahkeme'nin esasa ilişkin iptal kararı vermesi halinde görevini kötüye kullanmış olacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Kararı destekleyenler arasında Doç. Dr. Ömer Anayurt da var. Anayurt, "Anayasa Mahkemesi'nin 'önleyicilik' görevi yoktur." hatırlatması yapıyor.

Doç. Dr. Mustafa Şentop: Hakimler esastan incelemeye girerse görevi kötüye kullanma suçundan yargılanmalı

Anayasa Mahkemesi raportörünün hazırladığı rapor oldukça isabetli olmuştur. Hukukun gereğini yerine getirmiştir. Çünkü anayasa paketi hukuken tamamlanmamıştı. Şimdi asıl önemli soru Mahkeme'nin şekli bahane ederek esasa girip giremeyeceği? Eğer Anayasa Mahkemesi paket değişikliğini iptal kararı verirse, normal hukuk sisteminde hakimlerin görevi kötüye kullanmak suçundan yargılanması gerekir. Ayrıca Meclis düzenlemeler yapabilir ve çıkacak yeni metni referanduma sunabilir.

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Adnan Küçük: Yasalaşma süreci tamamlanmadığından paket değerlendirilemez

Raportör doğru bir karara varmış. Çünkü anayasa değişikliğinin kanunlaşması için olmaz olmaz şartlar henüz tamamlanmadı. Maddeler Meclis'ten 330 ile 367 arasında oy aldığı için referanduma gitmek zorunda. Dolayısıyla pakete ilişkin yasama süreci henüz bitmedi. Şu durumda Mahkeme'nin değerlendirmesi doğru değil. Ayrıca raportörün şekil yönünden de pakette herhangi bir eksikliğin bulunmadığını söylemesi önemlidir.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Anayurt: Anayasa Mahkemesi'nin 'önleyicilik' görevi yok

Türk hukuk sisteminde Anayasa Mahkemesi'nin düzenleyici bir görevi var. Kanunların ve kararnamelerin Anayasa'ya uygunluğunu denetler. Şayet anayasa değişikliği paketini iptal ederse Mahkeme düzenleyicilikten 'önleyicilik' konumuna geçer ki bizim sistemimizde böyle bir şey yok. Paketi, referandumdan geçmeden Mahkeme'nin denetlemesi Türk anayasa sistemine aykırıdır. Mahkeme, kendisine gelen başvuruya yetkisizlik kararı vermelidir.