Haşim Kılıç'ın "Siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceğiz" sözlerine dün AK Parti kanadından gelen tepkilerin aksine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç destek verdi.


Arınç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın özgürlükçü bir hukukçu olduğunu belirterek sözlerinin doğru olduğunu dile getirdi.

Kılıç'ın Anayasa Mahkemesi'nde vekil ve başkan olarak yaptığı görevler sırasında özgürlükçü kararlara imza attığını vurgulayan Bülent Arınç, bu yüzden CHP kendisine ağır eleştirilerde bulunduğunu da hıtırlattı. 


Arınç, Haşim Kılıç'ın konuşmasının ana ekseninin Türkiye'deki yasama, yürütme ve yargı erkleri ile bunların hükümleriyle ilişkili olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Her erkin birbirine üstünlüğü yoktur. Bu sadece yasama, yürütme ve yargının kendi alanları içinde bağımsız olması gerektiğini gösterir. Yani birbirlerine müdahale etmeyecekler, yasal sınırlar içinde kalacaklar, her erk güçlü ve bağımsız olacak. Yargıyı siyaset kuşatmamalı, siyaseti de yargı kuşatmamalı. Bu iki kere iki dört eder derecesinde çok güçlü bir sözdür. Türkiye'de bunun kötü örnekleri hep görülmüştür. Bu örneklerde her zaman mağdur olanlardan birisiyiz. Hem partimiz hem de siyasetçi olarak kişiliklerimiz maalesef bunların etkisinde kaldı. Unutmayalım bu Anayasa Mahkemesi geçmişte Refah Partisi'ni kapattı benim partimdi, Fazilet Partisi'ni kapattı benim partimdi. Pek çok partiyi kapattı, yurttaşlarımızın partisiydi. Son zamanlarda parti kapatılmıyor. Çünkü dünyanın geldiği noktada, Türkiye'de demokrasinin geldiği noktada siyasi partilerin varlıklarını koruması anlayışı hakim oldu.''



Önceki gün Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu'nun açılışında konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Türk yargı dünyasında büyük sorunlar yaşandığını vurgulamış ve siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceklerini söylemişti.

Kılıç, son dönemde yargının en çok eleştiri aldığı başlıklardan birine değinmiş ve "Dün yargının siyaseti kuşatma gayretlerine karşı çıktığımız gibi bugün de siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceğiz" sözleriyle önemli bir çıkış yapmıştı.

Dün bu açıklamalara hükümet kanadından tepki gelmişti. "Kimsenin kimseyi kuşattığı yok" sözleriyle Kılıç'a seslenen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Herkes kendini işini yaparsa sorun çıkmaz" diye konuştu.



Son noktayı ise Başbakan Tayyip Erdoğan koymuştu: "Ülkemiz malum kuvvetler ayrılığı üzerine kurulu bir sisteme dayalıdır. Bunun yasama, yürütme, yargı organı vardır. Bu erklerin hiçbirisinin bir diğerini kuşatma yetkisi söz konusu değildir."





ntvmsnbc