YAŞ kararları 4 günlük gergin bir bekleyişin ardından açıklandı. Balyoz davasında şüpheli olan subaylara terfi çıkmadı. 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın hazırlanması emrini verdiği ileri sürülen 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız ise Başbakan Erdoğan'dan veto yedi. YAŞ'la birlikte önemli atamalar da gerçekleştirildi. Gözlerin çevrildiği önemli isimlerden biri Erzincan'daki Ergenekon soruşturmasının 1 No'lu sanığı 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk'ti. YAŞ öncesi, Berk'in ismi Jandarma Genel Komutanlığı adayları arasında geçiyordu. Fakat Berk, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na (EDOK) atandı. Silahlı Kuvvetler personelinin alacağı eğitimin altyapısını hazırlamaktan sorumlu olan EDOK, bir orgeneralin atanabileceği 'en kızak' görev olarak nitelendiriliyor. EDOK'un eski komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun yeni görev ise 1. Ordu Komutanlığı. Kamuoyu Ceylanoğlu'nu, 28 Şubat sürecinde Sincan'da hükümete karşı tankları yürüten isim olarak tanıyor. YAŞ kararları sonunda, terörle mücadelenin belkemiğini oluşturan 2. Ordu'ya korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Özel Kuvvetler Komutanı Servet Yörük getirildi. YAŞ'ta tümgeneralliğe terfi eden Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından 'kara propaganda' siteleri soruşturması kapsamında şüpheli olarak ifadeye çağrılmıştı. Çubuklu'nun ismi, daha önce de birçok kez medyaya yansımıştı.

YAŞ kararları kamuoyunda olumlu karşılandı. Emekli Kurmay Albay Mesut Ülker, kamuoyunun tavrını demokrasiden ve hukuktan yana koymasının da hükümetin elini güçlendirdiğine dikkat çekiyor. Ülker, sivil iradenin şaibeli isimler noktasında devreye girdiğini kaydediyor. Emekli Askeri Hâkim Yarbay Veysi Savaş ise hükümetin süreci iyi yönettiğini söylüyor. Balyoz sanığı generallerin mutlaka emekliye sevk edilmeleri gerektiğini dile getiriyor. Savaş'ın emekli edilmesi gerektiğini söylediği isimler arasında tümgeneralliğe terfi ettirilen Hıfzı Çubuklu da bulunuyor.

TÜRKİYE ARTIK NORMALLEŞİYOR

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin YAŞ'ta Balyoz ve Andıç soruşturmalarında yargılanan rütbelilerin terfisine karşı çıkmasını, 'Türkiye'nin normalleşmesi' olarak gördüklerini söyledi. Gündoğdu, suça bulaşanlara YAŞ'ta geçit verilmemesini "27 Nisan'da yapılan e-muhtıra'ya karşı siyasi duruş çok daha anlamlı hale geldi." şeklinde yorumladı. Gündoğdu şu ifadeleri kullandı: "Bu zamana kadar, başbakanlar askere, Genelkurmay'a bağlıymış gibi onların hazırladığı listeler geçiyordu. Yanlış vardıysa yaptığı yanına kâr kalıp her türlü terfisini her türlü ilerlemesini alıyordu. İlk kez siyaset, noter olmaktan çıktı ve elindeki bilgilerle, istihbaratla, belgelerle, mahkeme kararlarıyla bir çalışma başlatmış oldu ki, bu çalışmanın Türkiye'nin normalleşmesi adına önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Yani siz hem millet iradesine zarar vermenin bir parçası olup hem de milletin vergileriyle ödüllendirilme alışkanlığının sona erdiğini göreceksiniz. Bu, ileriye yönelik olumlu bir işaret. Hak edenin terfi ettiğini, milletin değerlerine düşman olmayanın, planlar içerisinde olmayanın ıslak imzalar, Balyoz planları gibi planlara karışmayanların terfi etmesi, milleti de memnun eder."




Zaman