Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde yapılan değişiklikle tahliyeye ilişkin icra takiplerinde bin 800 lira olan tarife 600 liraya düşürüldü.

Türkiye Barolar Birliğince hazırlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tarife Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, avukatların ücret tarifelerinde bazı değişiklikler yapıldı.

Tahliyeye ilişkin icra takiplerinde bin 800 lira olan tarife 600 liraya, Sulh Hukuk Mahkemeleri, Sulh Ceza Hakimlikleri ve İnfaz Hakimliklerinde izlenilen davalar için de 900 lira olan tarife 700 liraya indirildi.

İdare ve vergi mahkemelerinde takip edilen duruşmasız davalar için bin lira olan ücret 900 liraya, duruşmalı davalar için ise bin 500 lira olan tarife 1 bin 375 liraya düşürüldü.

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu Başkanlığında takip edilen davalar ve işler için bin 800 lira alınmasını öngören madde yürürlükten kaldırıldı.

Sayıştayda görülen hesap yargılamaları için 3 bin 500 lira olan ücret tarifesi 3 bin liraya, Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde ilk derecede görülen duruşmasız davalarda bin 800 lira olan ücret bin 650'ye, 3 bin olan duruşmalı davalara ilişkin ücret ise 2 bin 750 liraya indirildi.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru kapsamındaki duruşmalı işlerde 3 bin 600 liralık ücret tarifesi 3 bin 500, duruşmasız işlerdeki bin 800 liralık tarife ise bin 750 lira oldu.

Tarifenin 11'inci maddesinde yer alan, "İcra ve iflas müdürlüklerinin yaptığı işlemler nedeniyle icra mahkemesine yapılan şikayetlerde, hukuka aykırılığın icra ve iflas memurunun hatasından kaynaklanması nedeniyle verilecek şikayetin kabulü kararlarında, Hazine aleyhine maktu ücrete hükmolunur" fıkrası yürürlükten kaldırıldı.

Ceza davalarında beraat sebebi ortak olan, birden fazla beraat eden sanığın müdafi lehine tek, beraat sebebi ayrı olan sanıkların müdafi lehine ayrı ayrı avukatlık ücreti ödemesine ilişkin hüküm de yürürlükten kaldırılmış oldu.

Danıştay 8. Dairesi 2016 yılı Avukatlı Asgari Ücret Tarifesinin bazı maddelerine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Söz konusu değişikliğin bu karara uyularak yapıldığı ve tarifenin 2017 yılına kadar geçerli olacağı öğrenildi.