Yargıtay ve Danıştaya yeni seçilen 211 üyenin mazbata töreni Rixos Otel'de yapıldı. Törene Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Adalet Bakanı Ahmet Kahraman, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Ahmet Hamsici, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em ile HSYK üyeleri ve bazı Yargıtay üyeleri katıldı.

Törende konuşan Adalet Bakanı Kahraman, yargının sorunlarının giderilmesi için Anayasa ve yasalarda bazı değişiklikler yapılarak yargının hizmetine sunulduğunu söyledi. Yıllardır yargının sorunlarının çözümü konusunda görüşler bildirildiğini, konuşmalar yapıldığını anlatan Kahraman, yargının iş yükünün yıllar geçtikçe artarak devam ettiğini bunu yargının her kesiminin dile getirdiğini belirtti.

Kahraman, ''Bu bir vakadır mevcut kadrolarla, mevcut kapasite ile mevcut altyapı ile hakim, savcı sayısıyla, daire sayısıyla bu birikimin üstesinden gelinemeyeceğinin mümkün olamayacağı aşikar hale gelince yüksek yargıda, Yargıtay ve Danıştayımızda işin çözümüne katkı sağlayacak yeni daireler kurulması ve üye sayılarının artırılması gündeme gelmiştir'' diye konuştu.

Bunun tek başına çözüm olamayacağının da açık olduğunu söyleyen Kahraman, bölge adliye mahkemelerinin de devreye hızla sokulması, hakim, savcı açığının kısa sürede kapatılması, personel sayılarının, binalarının, araç gereçlerinin de süratle tamamlanması gibi birçok tedbirin birlikte düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Kahraman, Yargıtaya ve Danıştaya yeni seçilen üyelerin hizmete başlamasıyla yüksek yargıdaki dosya, iş birikiminin kısmen de olsa çözüme kavuşacağına inandıklarını dile getirdi.

Yıllarını vererek mesleğinde başarıyla çeşitli kademelerde, çeşitli sıfatlarla hizmet veren meslektaşlarının HSYK'nın yaptığı titiz bir çalışma sonucu yüksek yargıda görevlendirildiklerini belirten Kahraman, şöyle devam etti:
''Bu kuşkusuz sizler için bir onurdur, milletimiz için de bir güvencedir. Başta aileleriniz olmak üzere çocuklarınız, babalarınız, analarınız, eşleriniz sizlerle gurur duyuyorlar. İnanın biz de sizlerle gurur duyduk. Bugüne kadar yaptığınız başarılı çalışmalarınızı, hizmetlerinizi bundan sonra da Yargıtay ve Danıştay çatısı altında aynen ve daha da artırarak sürdüreceksiniz. Yüksek yargıda sizin gelişiniz mutlaka fark edilecektir, hissedilecektir. Bundan sonra milletin umudu, beklentisi olan daha hızlı çalışan bir adalet, daha güvenilir bir adalet, daha az tartışılan bir adalet inşallah sizlerin katkılarıyla hizmete girecektir.''

Yargı çalışanlarının fedakarlıklarına rağmen yargı teşkilatının tüm milletin ihtiyacına cevap veremez hale geldiğini belirten Kahraman, bundan sonra da hem ilk derece hem de yüksek derece mahkemelerde alınması gereken tüm tedbirleri almaya devam edeceklerini ifade etti.

Yeni seçilen üyeleri tebrik eden Kahraman, ''Ümit ediyorum bugüne kadar fedakarca, özveriyle yürüttükleri çalışmalarını bundan sonra da Yargıtay ve Danıştayımızın çatısı altında da sürdüreceklerdir. Bazıları sizin gelişinizden rahatsızlıklarını dile getirseler de siz eminim yaptığınız çalışmalarla en kısa zamanda bunların bu endişelerini gidereceksiniz'' diye konuştu.


Gerçeker: İdam düşünülemez

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, idam cezasının tekrar Ceza Kanunu'na dahil edilmesine ilişkin, 'Çağdaş ülkelerde böyle birşey yok, geri dönüşü olamaz' dedi.

Gerçeker, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilenler için düzenlenen mazbata töreninde gazetecilerin sorusunu yanıtladı.

İdam cezasının tekrar gündeme getirilmesi tartışmalarını değerlendiren Gerçeker, 'Çağdaş ülkelerde böyle bir şey yok, geri dönüşü olamaz' diye konuştu.
 

 

Okur: Başka sebep aramanıza gerek yok

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, ergenekon savcılarına ilişkin atamalarla ilgili, ''Çalışmalarını kurulumuz değerlendirdi ve bu çalışmalarının sonucunda her 3 savcıyı vekillikte, Turan beyi de Başsavcılıkta uygun gördük. Bunun başka bir sebebi yok, başka sebep aramanıza gerek yok'' dedi.
Okur, Yargıtay ve Danıştaya yeni seçilen üyelerin mazbata töreninde gazetecilerin HSYK kararnamesine ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine Okur, İstanbul'da yürütülen soruşturmalarla ilgili süreçlerde kesinti olmaması için soruşturma içinde olan bir savcıyı orada tekrar görevlendirdiklerini söyledi.
İbrahim Okur, ''Bu arkadaşlarımız başta Turan bey olmak üzere uzun süredir özel yetkili mahkemede çalışıyorlar ve Türk hukuk tarihinde önemli sayılacak bir sürece imza attılar. Çalışmalarını kurulumuz değerlendirdi ve bu çalışmalarının sonucunda her 3 savcıyı vekillikte, Turan beyi de Başsavcılıkta uygun gördük. Bunun başka bir sebebi yok, başka sebep aramanıza gerek yok. Olumsuz bir şey görseydik başka bir yere almamız gerekirdi savcı olarak, olumsuz bir şey görmedik'' dedi.

''Son gözaltılar ve Ahmet Şık'ın basılmamış kitabının toplatılmasıyla bir ilgisi var mı?'' sorusu üzerine Okur, somut olaylarla ilgili değerlendirme yapmadıklarını söyledi. Okur, ''Ben de savcı kökenliyim. Tayinim çıktığı zaman dosyalarımı bıraktım, 3 yerde görev yaptım. Tayinim çıktığı zaman dosyalarıma benden sora gelen arkadaş devam etti. Ben de gittiğim yerde benden önceki arkadaşın bıraktığı dosyalara devam ettim. Soruşturmalar kişilere bağlı değildir. Arkadaşımız kendisi de bu yönde açıklamalarda bulundu. Bunun bir sonu vardı, bir yerde sona ermesi gerekiyordu. Bu şekilde Başsavcı Vekilliği ile sona erdi'' diye konuştu.

Okur, bir gazetecinin, ''Fikret Seçen ve Turan Çolakkadı mı bundan sonra ekibi oluşturacaklar?'' sorusu üzerine, ''İstanbul Başsavcısı aynı zamanda 250'den de sorumludur. 250'nin de sorumlusu Fikret bey olduğuna göre bundan sonra mevcut arkadaşlarla devam edip etmemeyi ya da ilave arkadaş verip vermemeyi onlar takdir edecekler. Bu konudaki yetki kendilerinde'' dedi.

Törende, Yargıtay ve Danıştaya seçilen üyelere mazbataları verildi.



Cumhuriyet