Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, Anadolu Üniversitesi’nde araştırma görevlisi Tuncay Dil’in 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında görevden uzaklaştırmasının hukuka aykırı olduğuna hükmederek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üniversite ise mahkeme kararının uygulanmasını isteyen ve işe dönmek için dilekçe veren Dil’in sözleşmesini feshetti.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Tuncay Dil, üniversite yönetimi tarafından 667 sayılı KHK kapsamında, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 137. maddesi uyarınca ihtiyati tedbir olarak 29 Eylül 2016’de görevden uzaklaştırıldı. İşlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açan Dil, görevden uzaklaştırmada hiçbir dayanak ve süre gösterilmediğine dikkat çekti.

Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’ne savunma gönderen üniversite yönetimi, Dil’in görevde kalmasının sakıncalı olduğunu öne sürdü. Dil hakkında Berkin Elvan protestosuna katıldığı için disiplin soruşturması sürdüren rektörlük, görevden uzaklaştırma kararının bu doğrultuda değil KHK kapsamında alındığını bildirdi.

Görevden uzaklaştırma yok
Davayı 3 Şubat 2017’de görüşen mahkeme, Dil’in görevden uzaklaştırılması işleminin yürütmesinin durdurdu. Söz konusu KHK’de ihtiyati tedbir olan “görevden uzaklaştırma” ile ilgili herhangi bir düzenlemeye yer verilmediğine işaret eden mahkeme, uyuşmazlığın çözümünde 657 sayılı Devlet Memurları Yasası hükümlerinin uygulanması gerektiği sonucuna vardı. 657 sayılı yasanın 139. maddesinde görevden uzaklaştırmayı izleyen 10 iş günü içinde soruşturmaya başlanmasının şart olduğu hükmüne yer verildiğini anımsatan mahkeme, davacının 667 sayılı KHK kasamında görevden uzaklaştırıldığına ancak hakkında FETÖ ile ilgili idari soruşturma açılmadığına dikkat çekti. Aynı zamanda Adli mercilere FETÖ kapsamında herhangi bir suç duyurusunda bulunulmadığını ifade eden mahkeme, davanın FETÖ ya da herhangi bir terör örgütüyle bağlantısının olmadığının davalı idarece de kabul edildiğinin açık olduğunu vurguladı.

Karar hukuka aykırı
Kararda, 667 sayılı KHK’de usul ve esasları düzenlenmeyen görevden uzaklaştırma tedbirine dayanılarak ve 657 sayılı yasaya aykırı olarak tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtildi. Mahkeme, “Davacının hukuka aykırı bir işlem sonucu görevine devam edememesinin telafisi güç zararlara sebebiyet verebileceği de açıktır” diyerek, yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

Rektörlük hukuka uymadı
Tuncay Dil ise 16 Şubat’ta rektörlüğe dilekçe yazarak; hukuksuz idari işlemin durdurulmasını, özlük haklarında yapılan kesintilerin iade edilmesinı, işe başlatılmasını ve mahkeme kararının uygulanmasını istedi. Ancak rektörlük aynı gün Dil’e sözleşmesinin feshedildiğini sözlü olarak bildirdi.

Cumhuriyet