Ercan GÜRSES

ANKARA - MİT Müsteşarı ve eski 4 MİT yöneticisinin KCK soruşturması kapsamında ifadesinin alınması için savcıların harekete geçtiği sırada hükümet de MİT mensuplarının görevden doğan suçlamalara karşı korunmasını sağlayan bir formülü Meclis'e taşıdı.

Önceki gün özel yetkili savcının MİT Müsteşarı ve 4 MİT mensubunu KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırmasının ardından başlayan yetki tartışmasına hükümet son noktayı koyuyor.

AK Parti Isparta milletvekili Recep Özel, bugün öğleden sonra Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi verdi. Bu teklif, MİT kanununun 26 maddesinin değiştirilmesini öngörüyor.

Buna göre MİT mensuplarının görev sırasındaki faaliyetleri nedeniyle açılacak soruşturmalar Başbakan'ın izniyle yapılacak.

Hızlıca yapılıp Ankara'daki yargı-MİT krizini sonlandırması beklenen yasa taslağının metni ise şöyle:

"MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görev ifa etmek üzere görevlendirilenlerin görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da CMK'nın 250'nci maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri idiasıyla haklarında soruşturma yapılaması Başbakan'ın iznine tabidir."


ntvmsnbc