İnsan Hakları Derneği(İHD) yaptığı açıklama ile gazetecilerin tutuklu yargılanmasını kınayarak, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri ile Savcılıklarına son verilmesini istedi.
İHD'den yapılan yazılı açıklamada, siyasal iktidarın Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları sorununun çözümünde, hukukun üstünlüğü ilkesine uygun bir yargı yapılanmasının gerekli olduğuna inanmadığı belirtilerek, "Bu iktidar da, 12 Eylül anayasasının antidemokratik karakterini çabuk benimsedi" denildi.
Ceza hukuku mevzuatında bir bütün olarak ifade özgürlüğünün sınırlandırıldığı ve cezalandırıldığı, şiddete başvuran ya da başvurmayan ayrımı yapılmadan resmi devlet ideolojisine ve siyasal iktidara aykırı söz ve davranışta bulunan herkesin sistemin yargı baskısı ile karşı karşıya geldiği ifade edilen açıklamada, "Bir ülkede demokrasi ve insan hakları alanında ilerleme olup olmadığı o ülkenin adliye ve cezaevi uygulamalarına bakılarak anlaşılır. Türkiye'deki adliyelerde her gün insanlar tutuklanmakta, masumiyet karinesi ihlal edilmekte, çağdaş ceza muhakemesi kuralları işletilmemekte, kısacası adil yargılanma hakkına aykırı uygulamalar yapılmaktadır" denildi.
İfade özgürlüğünün en önemli göstergelerinden birisinin de basın özgürlüğü olduğunu vurgulanan açıklamada, haber kaynakları ve siyasal iktidarı eleştiren yayınlar yapmaları nedeniyle gazetecilerin yasa dışılıkla suçlanmasının çağdışı bir zihniyetin ürünü olduğu ifade edilerek şöyle denildi:
"Ergenekon soruşturmaları ve davalarına baktığımızda hala Fırat'ın doğusunda işlenen insanlığa karşı suçlar soruşturulup, kovuşturulmadı. Suçluların büyük bir kısmının aramızda dolaştığı bir gerçektir. Peki Savcılar ne yapıyor? Şimdilik gazetecilerle ilgileniyor! Darbe teşebbüsleri yargılanıyor. Darbe yapanlar ise yargılanmıyor. Bütün bu pratikler özel yargılama sisteminin siyasal iktidar ile olan bağını gösteriyor.
Gazetecilerin tutuklu yargılanmasını kınıyoruz. Herkesin olduğu gibi gazetecilerin de tutuksuz yargılanma hakları vardır. Tutuklama ile gazetecilere ve topluma susun, görmeyin ve eleştirmeyin mesajı verilmek istenmektedir. Siyasal iktidarın bu sindirme ve korku politikasını da kınıyoruz. Hukukun üstünlüğü herkes için gereklidir. Hukukun üstünlüğü için Özel Yargılama Sistemine ve bunun uygulayıcısı olan Özel yetkili ve görevli Ağır Ceza Mahkemelerine ve Savcılıklarına son verilmelidir."(ANKA)
(GO/ÖMR)