Görevden uzaklaştırılan hukukçuların heyecanla beklediği tasarı, iki gün önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasını bekleyen eski hâkim ve savcılar, uzun yıllar sonra yeniden cübbe giymek için gün sayıyor. Darbeciler hakkında iddianame hazırladığı için görevden atılan Sacit Kayasu, dönüş için dilekçesini hazırladığını söyledi. Kayasu, "Bir gün de olsa savcılık cübbemi giymek istiyorum." diyor.

Sacit Kayasu, 12 Eylül darbesinin ardından Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilmişti. Karar yargı yoluna kapalı olduğu için davayı AİHM'ye taşıdı. Mahkeme, Kayasu'yu haklı bularak, mesleğe dönmesi yönünde karar verdi. AİHM kararına rağmen mesleğe kabul edilmeyen Kayasu, 10 yıldır bu anı beklediğini söylüyor. Kayasu, haksız yere ihraç edilen hâkim ve savcılara iade-i itibar yapıldığını ifade ediyor. Kayasu, "Bunca zaman sonra iade-i itibar yapılması önemli. Bize yapılan bu haksızlığın ileride başkalarına yapılmayacağını düşünüyorum. Dilekçem hazır. Kanun Resmi Gazete'de yayımlandığından, dönüş için HSYK'ya başvuracağım."

HAKKIMIZI ALMA UMUDU DOĞDU

Arzu Özpınar, Mersin Gülnar ilçesi hâkimiyken görevden atıldı. Yapılan haksızlığı AİHM'ye taşımış. Davayı kazandığını anlatıyor. Dilekçesini hazırlamış ve başvuracağı günü heyecanla beklediğini söylüyor. Başvurudan sonra kurulun vereceği kararı umutla beklediğini anlatan eski hâkim, "Geç de olsa hakkımızı alabilme umudu doğdu." diye konuşuyor.

Necati Özdemir, Afyon cumhuriyet savcısıyken geçici yetkiyle Bayrampaşa Cezaevi Savcılığı'na atandı. Eski görev yerine döndükten sonra ihraç edileceğini anlayınca istifa etti. Ancak istifa girişimi de onu ihraç edilmekten kurtaramadı. Özdemir'in avukatlık talebi de kabul edilmedi. Özdemir de diğer meslektaşları gibi HSYK'ya başvurmak için gün sayıyor: "İhraç kararı, 28 Şubat sürecinin siyasi etkisiyle verildi. 3 kişi aleyhimize karar verdi diye devletimize küsmedik. Mesleğe dönmemizi isteyenler çok. Önemli olan iade-i itibardır. Bu, ileride olası haksızlıkların da önüne geçecek."