(DHA) -- Dün saat 17.15 sıralarında, Kastamonu’ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta Ilgaz Dağı’nın zirveye yakın Çatalçam Mevkii’ndeki kanlı saldırıyı gerçekleştirdikten sonra ormanlık alana kaçan teröristlere yönelik operasyon sürerken, sadırıyla ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı.

İstihbarat birimlerine ulaşan bilgilere göre saldırı, bölgedeki daha önceki bazı eylemlerde olduğu gibi PKK- TİKKO işbirliği ile gerçekleştirildi.

4 terörist vardı

Ak Parti konvoyuna yönelik saldırıyı gerçekleştiren grupta 4 teröristin bulunduğu, uzun namlulu silahların yanında el bombası da kullanıldığı saptandı.

Polis ve jandarmanın olay yeri inceleme ekipleri, saldırı bölgesinde uzun namlulu silahlara ait çok sayıda boş kovanla birlikte el bombası parçaları da buldu. Teröristlerin, konvoya eskort görevi yapan polis aracına 1 el bombası attıktan sonra, 3 ayrı noktardan uzun namlullu silahlarla ateş açtıkları, teröristlerden birinin gözcülük yaparak konvoyun geldiğini bildirdiği saptandı.

"Ilgaz'da büyük bir ateş yakın, herkes görsün"

İstihbarat birimlerine gelen bilgilere göre, aralarında 'Munzur' ve 'Zerzan' kod adlı PKK’lıların da bulunduğu gruba eylem emri örgüt tarafından "Ilgaz’da büyük bir ateş yakın, herkes görsün" şifresiyle verildi.

Eylemde görevlendirilen 4 teröristen 3’ünün, konvoydaki araçların tırmanma noktasında yavaşladığı virajda pusu kurduğu, diğer teröristin gözcülük yaparak konvoyun geldiğini bildirdiği ortaya çıktı.

Saldırının yapıldığıa bölgenin yakınındaki Kayı Köyü’ndeki vatandaşların birkaç gün önce bölgede silahlı kişiler görerek ihbar ettiği ve güvenlik güçlerinin köye gelerek vatandaşların bilgisine başvurduğu, ancak teröristlerin izlerini kaybettirdiği belirtildi.

Büyük operasyon başlatıldı

Kastamonu mitinginden dönen AK Parti konvoyuna saldırarak polis şehit eden teröristlerin yakalanmasının ardından bölgede başlatılan operasyona, Ankara’dan sevk edilen takviye birlikler de katıyor.

Jandarma Genel Komutanlığı’ndan dün gece helikopterlerle Ilgaz’a gönderilen birlik ile polis timleri ortaklaşa operasyonla Ilgaz Dağı’nı karış karış taramaya başladı. Yağışlı ve sisli havaya rağmen büyük operasyonun sonuç alınıncaya kadar devam edeceği belirtildi.

Daha önce Kastamonu Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak da bugün öğle saatlerinde saldırının gerçekleştirildiği yere gelerek olay yeri inceleme ekiplerinden bilgi aldı.

Bu arada dünkü saldırı ardından Kastamonu kent girişinde gözaltına alınan 2 kişinin sorgusu sürüyor. Saldırının meydana geldiği Çatalçam bölgesinin nerede olduğu sordukları için şüphe üzerine gözaltına alınan bu kişilerin teröristlerle bağlantılarının olup olmadığı araştırılıyor.

KASTAMONU VALİSİ'NDEN ÇARPICI AÇIKLAMA

Bu arada Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, "Dünkü eylemin kamuoyuna, 'Başbakan'ın konvoyuna saldırı' şeklinde yansıdığını biliyoruz. Ama bizim değerlendirmemiz, bu olayın Başbakanın konvoyu niyeti ve bilgisiyle olmadığı şeklinde" dedi.

Vali Bektaş, "Saldırı Kastamonu-Samsun-Sinop bölgesinde konuşlanan 5-6 kişilik PKK'lı grup tarafından gerçekleştirildi" ifadesini kullandı.

Bu grubun Boyabat'ta bir eyleme teşebbüs ettiğini de hatırlatan Bektaş, şunları kaydetti:

"Dünkü eylemi de aynı grubun üstlendiğini biliyoruz. Dünkü eylemin kamuoyuna başbakanın konvoyuna saldırı şeklinde yansıdığını biliyoruz. Ama bizim değerlendirmemiz, bu olayın Başbakanın konvoyu niyeti ve bilgisiyle olmadığı şeklinde. Biz bu grubun hareketlenmelerinden, amacından haberdardık. Grubun asıl hedefi, bölgede sesini duyurmak, polise karşı bir eylem yapmak. Eylemin oluş şekli de bize bunu doğruluyor. Eğer başbakanın konvoyu bilgisi ve amacıyla hareket edilseydi, bu olay yerinde daha farklı gelişmelere, daha farklı çaplı organizasyonlara imkanlar vardı."

Bektaş, ancak olayın şeklinden, amaçlarının bu olmadığı yönünde bir değerlendirmede bulunduklarını belirterek, "O sadece bir denk geldi. Orman içerisinde bir bekleyişe geçmişler ve gelecek bir polis aracı bekliyorlardı. İlk gördükleri trafik polisi aracını silahla taradılar ve önce aracın şoförünü hedefleyerek atış yaptılar" dedi.

Vali sözlerine, "Bir şehidimiz var. Bir yavrumuz yetim kaldı, bir kızımız dul kaldı, acımız gerçekten büyük. Kastamonu'da böyle bir olayın, bayram olabilecek bir güne denk gelmesi gerçekten çok onursuz bir sürpriz. Ama bu bir sürpriz, bizim değerlendirmemiz bu" diye devam etti.