Arınç, İnegöl Adalet Sarayı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bursa'ya Avrupa Birliği (AB) Reform İzleme Grubu toplantısı için 4 bakan ve 2 bakan yardımcısıyla birlikte geldiklerini belirterek, Bursa'ya gelmişken Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile adalet sarayının resim açılışına da katılmak istediklerini söyledi.

İnegöl'ün ilçe merkezi 125 bin olmak üzere 225 bin nüfusunun bulunduğunu dile getiren Arınç, bu güzel beldeye 10 bin metrekare alan üzerine kurulu onlarca hakim, savcı ve çalışanın hizmet gördüğü mükemmel bir tesis kazandırdıklarını belirtti.

İnegöl'ün hizmetin en iyisine layık olduğunu bildiren Arınç, şöyle devam etti: 

"Adalet kutup yıldızı gibidir. Yolunu bulmak isteyen ona baksa yönünü tayin eder. 'El-adlü esasü'l-mülk', devletin de, mülkün de temeli adalettir. Hepimiz adalete muhtacız, adaleti arıyoruz. Unutmayın hükümeti kuran partinin de başında adalet kelimesi var. Adalet bizim için çok önemli. Adil olmaya adaletli olmaya mecburuz. Adeta bir kılıç gibi ihtilafları çözmek ve adaleti herkese Taksim etme mecburiyetindeyiz."

Arınç, kendisinin de 25 yıl avukatlık yaptığını, o dönemde adliye binalarının kaymakamlıkların alt katlarında mal müdürünün odasına bitişik, avukat odası bile olmayan hakimlerle katiplerin beraberce çalıştığı ışığı bile olmayan namüsait yerlerde bulunduğunu anlattı.

Adalet saraylarının sonradan kaymakamlık binalarından ayrılarak müstakil olmaya başladığını, ancak yine de ihtiyaçları karşılayamadığını vurgulayan Arınç, 10 yıllık hükümetleri döneminde adaletin kendine yakışır mekanlar kazanması için yoğun çaba saf ettiklerini, her il ve ilçeye kendi tarihine, kültürüne ve mimarisine uygun mükemmel adalet sarayları kazandırdıklarını belirtti.

Bursa'ya da yeni bir adalet sarayı kazandıracaklarını kaydeden Arınç, Adalet Bakanı Ergin'den İnegöl'e Ağır Ceza Mahkemesi kurulması yönünde ricada bulunduğunu bildirdi.

Arınç, açılışını gerçekleştirdikleri adliye sarayında Ağır Ceza Hakimi için oda tahsis edildiğini belirterek, "Sayın başsavcım sağolsun odasını bile hazırlamış daha Ağır Ceza Mahkemesi kurulmadan. Sayın Adalet Bakanımız da inşallah Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na İnegöl'de Ağır ceza Mahkemesi kurulması için talepte bulunacak. Umarım o da gerçekleşir. İnegöl bu kapasiteye sahip" diye konuştu.

-Adalet Bakanı Sadullah Ergin-

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de İnegöl'deki adliye sarayının yaptıkları 157. adliye sarayı olduğunu belirtti.

İnegöl Adliye Sarayı'nın İnegöl'e, Bursa'ya ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Ergün, "İnşallah üzerinde adalet sarayı yazıyor. Hakim ve savcılarımız, yapacakları çalışmayla adaletin sarayı haline getirecekler burayı" dedi.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, adliye sarayının açılış kurdelesini kesti.

Törene, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz, İnegöl Kaymakamı Aziz İnce ile İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş hakimler, savcılar ve çok sayıda davetli katıldı.

Bu arada Sadullah Ergin, Bursa'da yeni adliye sarayı yapımı için arsa tahsisi nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür plaketi verdi.



AA