ahaber.com.tr-AA /
İcra memurları ile Trabzon'un Söğütlü beldesindeki kulüp binasına gelen alacak tarafı avukatı, görevli olmadığı için çilingir yardımıyla açtırdığı binada Kulüp Başkanının makam odasındaki masalar dahil birçok eşyayı kamyona yükleterek götürdü.

Bu sırada kulüp binasına gelen bazı çalışanlar, kulübe sahip çıkılmadığını, sürekli icra işlemlerine maruz kaldıklarını belirtti. Çalışanlar icra takiplerine karşı tepkilerini kulübün önünde bazı malzemeleri ateşe vererek gösterdi.

Tesisler önündeki yangın vatandaşların ihbarı üzerine itfaiye ekiplerince söndürüldü.

AKÇAABAT SEBATSPOR'UN İLGİNÇ TARİHÇESİ

Sebatspor ülkemizin en kökenli kulüplerinden biridir. Kuruluş tarihi Cumhuriyet'in kuruluş yılına eşittir.

Sebatspor 1923 yılında Sebat İdman Yurdu adıyla kuruldu. İlk kulüp başkanı ise Mehmet Ağa'nın Hasan olmuştur. (O dönemlerde soyadı kanunu kabul edilmemişti.) Ancak yönetimde çıkan bir kısım anlaşmazlıklardan ötürü 6 ay sonra yeniden seçim yapıldı ve bu defa kulübün yeni başkanı Serdarzade Münir oldu. Yönetimdeki bu değişiklik yeni çekişmelere sebep oldu. Yönetim kuruluna seçilemeyenler, mevcut takimdan bazı futbolcuları da yanlarına alarak Zafer İdman Yurdu adında yeni bir futbol takımı kurdular ancak 4 ay sonra bu yeni kulüp de Sebat İdman Yurdu'na katıldı.

Bugünkü Ziraat Bankası'nın bulunduğu yerdeki eski binanın caddeye bakan odalarından biri, yönetim kurulunun ilk yeri olmuştur.

Sebat İdman Yurdu'nun Türk futbol tarihinde önemli bir yeri vardır. 1923'te bugünkü Futbol Federasyonu'nun yerini tutacak olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurulabilmesi için 3 ayrı ilde üçer kulüpten oluşan il örgütlerinin bu kuruluşa katılması gerekiyordu.

Istanbul ve İzmir il örgütleri önceden hazırdı. Trabzon'da ise İdman gücü ve İdman Ocagı adlı 2 kulüp olduğundan Trabzon İdman Cemiyeti kurulamıyordu. (1 takım daha olması gerekiyordu) İdman Sebat Yurdu'nun kuruluşu bu eksiği tamamladı. Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı, ancak İdman Sebat Yurdu'nun katılımıyla gerçekleşebildi.

FAHRİ BAŞKAN İNÖNÜ

1930'lu yıllarda Akçaabat'a gelen İsmet İnönü takıma 40 lira bağışta bulunmuş. Buna karşılık olarak da kendisine fahri başkanlık unvanı verilmiştir. 1930`lu yıllarda, İdman Sebat Yurdu yönetiminden ayrılan Münir Serdar ve arkadaşları yeni bir takım kurdular ve bu takıma Gürspor adı verildi. Fakat Ağa Takımı olarak da bilinen Gürspor takımı, bir ilçede iki takımın kurulamayacağı gerekçesiyle kurulduktan kısa bir süre sonra kapandı.

İkinci Dünya Savası`nın başladıgı 1939 yılında spordaki durgunluk takıma da yansıdı ve tam olarak bilinemeyen bir sebepten ötürü Trabzon liginden çekildi.

1940 yılında Bakanlar Kurulu ülkenin bütün illerinde, ilçelerinde ve okulu olan köylerde birer gençlik kulübü kurulmasına karar verdi. Akçaabat'ta zaten kurulmuş bir lulüp vardı, fakat kapanmıştı. O dönemde Trabzon'a atanan vali eski kulübü unutup Sebat Gençlik Kulübü adında yeni bir klüp kurdu. 1947 de Kemal Osmanpaşaoglu'nun başkan olduğu dönemde Sebat adını yaşatmak amacıyla kulübün adi Sebat Gençlik Kulübü olarak değiştirildi.

Bu klüp ancak 1949/50 sezonunda lig maçlarına katılabildi. Takım uzun yıllar amatör kümenin ortalarında kendine yer bulabildi. 1967/68 sezonunda Trabzon liginde şampiyon ve Türkiye'de ikinci oldu. Trabzon`da ilk defa bir ilçe takımınn sezonu lider olarak tamamlaması, ülkede geniş yankılar uyandırdı ve bu olay ilçede günlerce süren şenliklerle kutlandi. Bu coşkuyla 1968/69 yıllarında da Türkiye birincisi oldu ve Sebat Gençlik Kulübü profesyonel bir futbol takımı olarak 3. lige çıktı. Ancak bu durumun onaylanması geçiktiği için 1970 yılında maçlara başlayabildi. Elde ettiği başarilarla yetinmeyen takım, 1977/78 sezonunda ikinci kez Türkiye şampiyonu olarak 2. lige yükseldi.

Sebat Gençlik Kulübü 10 Temmuz 1986 da 3. kez adını değiştirerek günümüze değin ulaşan Akçaabat Sebat Spor Kulübü Derneği ismiyle Türkiye 2. Ligi`nde top koşturdu.

13 yıl ligdeki yerini koruyan Akçaabat Sebatspor 1989/90 sezonunda 3. lige düştü. Bundan sonra istikrarsız bir yol izleyen takım, 1990/91 sezonunda yeniden 2. lige yükseldi.

1991/92 sezonunda sampiyon oldu. Bunu takip eden 1992/93 sezonunda yeniden 3. lige düşen Sebatspor, 1999/2000 sezonunda 2. Lig`e yükseldi.

Bundan sonra başarılı bir grafik çizen takim, 2000/2001 sezonunda grubunda lider olup Süper Lig`e yükselmek için Antalya da düzenlenen play-off maçlarına katıldı. Fakat Malatyaspor' a 5-0 yenilerek 1. lige yükselemedi. Bunu takip eden 2001-2002 sezonunda ise son haftalara kadar başarılı bir grafik çizen takim, son haftalarda aldığı beklenmedik malubiyetler nedeniyle yine 1. lige yükselemedi.

2002/2003 sezonunun son haftasına girilirken kendi sahasında Antalyaspor`u 4-0 gibi farklı bir skorla mağlup ederek Süper Lig`e yükselişini ilan eden Sebatspor, dünyada eşi benzeri az rastlanır bir başarının da sahibi oldu. Son dört sezonda 3 kategori birden atlayan kırmızı-beyazlılar 80 yıllık tarihlerinde de ilk kez böylesi bir zafere ulaştılar. Trabzon futbolunda köklü bir maziye sahip olan Sebatspor`un bugünkü başarısına itici güç bir gazete haberi oldu.

Cumhuriyetin takımı Sebatspor`un üçüncü ligden amatör lige düşme aşamasına geldiğini ve ekonomik sebeplerden ötürü de kapanma tehlikesiyle burun buruna olduğunu İstanbul`daki ofisinde gazeteden okuyan Mevlüt-Selami Yardım, bunu içine sindiremeyerek harekete geçer. Oğlunun da kendisine verdiği moral desteğiyle A. Sebatspor kulübü başkanlığına aday olur.

Yardım`ın göreve gelişi kulübün gidişatını da derinden etkiler. Başarı merdivenleri teker teker çıkılmaya başlanır. Amatör kümeye düşmenin eşiğinden Samsun Kadıköyspor`a atılan son dakika gölüyle kurtulan A. Sebatspor 1999-2000 sezonunda Ekrem Al yönetiminde 3. Lig`den, 2. Lig`e, 2000-2001 sezonunda da yine Al`la 2.Lig A Kategorisi`ne yükselir. Başarının Yardım`la birlikte mimarlarından Al`la yollar ayrılır.

Göreve Kadir Özcan gelmiştir. İkinci Lig A Ketegorisi`ne iyi bir giriş yapan kırmızı-beyazlılar son haftalarda zirveden uzaklaşmış ve 2001-2002 sezonunu 7. sırada tamamlamıştır. Ama Mevlüt Selami Yardım hedef adamıdır ve gözü hep yükseklerdedir. 2002-2003 sezonunun başında takımı tecrübeli isim Sadi Tekelioğlu`na teslim eder. Tekelioğlu`nun da gözü yükseklerdedir.

Süper Lig hedefiyle başlayan dönemin sonuna gelindiğinde zirveden uzaklaşmayan ve sürekli mutlu sonu kovalayan Sebatspor, nihayet 80 yıllık özlemini 18 mayıs pazar günü saat 18.20 sularında Fatih Stadı`nda noktalar. Dünyada çok az takımın başarabileceği bir zaferdir Sebatspor`un elde ettiği. Cumhuriyetin takımı artık Süper Lig`dedir. Üstelik başarı merdivenlerini dört sezonda üç lig atlayıp tırmanarak.

2004/2005 sezonu sonunda kulübümüz Sebatspor 2 yıllık Süper Lig macerasını sonlandırarak tekrar 2. Lig A Ketegorisi`ne düşer.

Kaynak : Atilla Bölükbasi