Adli Yılın açılışına ilişkin resepsiyonun ve Zafer Bayramı resepsiyonunun iptali üzerine bir açıklama yapan Hukukun Egemenliği Derneği E.Genel Başkanı Av.A.Erdem Akyüz, iptal keyfiyeti ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Akyüz “Adli Yıl açılış resepsiyonunun iptali hakkında asıl sorgulanması gereken konu, resepsiyonun yapılacağı yer olmalıdır. Adli Yıl açılış resepsiyonu TBMM Havuzlu Bahçesinde verilecek idi. Bu durumda doğal olarak resepsiyonun sahibi, düzenleyicisi, masraflarını karşılayan Meclis yani Yasama ve yürütme organı olacaktı. Yargının; her türlü etki ve tesirden uzak tutulması yolundaki prensibe aykırı olan bu durum büyük bir yanlışı içermektedir. Yüksek yargı organlarının resepsiyon verecekleri tek bir mahal veya kiralayacakları bir kuruluş bulunmamakta mıdır. Yargıya ilişkin bazı eleştirilerin yapıldığı günümüzde, bu konularda özel bir hassasiyetin gösterilmesi gerekir. Her ne kadar iptal gerekçesi başka ise de, resepsiyonun iptali bu nedenle yerinde olmuştur. Bundan sonra da gerekli özenin gösterilmesi ümid edilmektedir.” dedi.

Bayram törenleri için bir hatırlatma yapan Akyüz “Atatürk’ün son katıldığı tören Ankara Stadyumunda 19 Mayıs 1938 yılında yapılan Gençlik ve Spor Bayramıdır. Bu bayramdan sonra, törenin yapıldığı alana 19 Mayıs Stadyumu adı verilmiştir. Bayram sırasında rahatsız olan Atatürk, bayramı izleyen günlerde bir arkadaşını ziyaret için gittiği binada, ikinci kata çıkmakta dahi zorlanmıştır. Bunun üzerine, Cumhuriyetin 15 yıl kutlamalarının yapılacağı 29 Ekim 1938 tarihindeki törene katılabilmesi ve rahatsızlığının anlaşılmaması için yatak şeklinde uzun arkalıklı bir koltuk yapılması düşünülmüştür. Stadyumda yapılacak tören sırasında Atatürk bu koltuğa dik bir vaziyette yatar şekilde oturacak ve yaklaşık olarak 75 derece dik konumdaki yatak-koltuk da törenleri izleyecektir. Stadyuma çıkabilmesi için de küçük bir asansör yapılmıştır. Ancak kısa süre sonra büyük Atatürk komaya girmiş ve vefat etmiştir. Törenlere katılmak ve halkını üzmemek yolundaki bu istek, gayret ve özverinin bilinmesi, hatırlanması ve örnek alınması gerekir.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.