HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay'a atadığı 211 yeni üye, diken üzerinde olacak. CHP önümüzdeki hafta Yargıtay ve Danıştay'ın yapısının değiştirilmesi ve yeni daireler kurulmasını öngören yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için, Anayasa Mahkemesi'ne dava açacak.

Mahkeme yürürlüğü durdurduğu ya da iptal kararı verdiği takdirde, yeni daireler kurulamayacak. 211 yeni üye ise boşluğa düşecek.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları geriye işlemediği için, bu isimler Yargıtay üyesi olmaya devam edecek, ancak Yargıtay ve Danıştay'da yeni daireler kurulamayacak. Bu durumda yeni üyelerin mevcut dairelerde görevlendirilmesi gündeme gelecek.



CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, bu yasa için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını anımsatarak, "HSYK etik gereği Yargıtay ve Danıştay'a üye seçmemeliydi" dedi ve şunları söyledi:

"Biz bu yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. HSYK'nın apar topar seçim yapmasının hiçbir etik tarafı yoktur. Ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüleceği bilinen bir yasaya dayanılarak, üye seçimi siyasi nezakete de sığmamaktadır." (gazeteport)


Danıştay üyeleri, Anıtkabir'e çıktı


HSYK'dan Danıştay'a jet yanıt