(İHA) - Tekkeköy ilçesinde 5 kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin yaralandığı Eti Bakır İşletmesi’ni gezen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç,

Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Haluk Koç, “Maalesef şu ana kadar tespit edilen 5 işçimiz hayatını kaybetmiş durumda. 43 tane işçi işbaşı yapmış ama takiplerde 5 işçimizin hayatını kaybettiği anlaşılıyor.

Teknik olarak bir soruşturma ve inceleme yapılacak. Teknik olarak bir soruşturma ve inceleme yapılacak.

Eti Bakır AŞ'nin verdiği iş çerçevesinde taşeron bir firmanın amonyak deposunun kapağının monte edilmesi söz konusu.

Tabi ki bir soruşturma konusudur. Hem teknik hem hukuki hem de idari soruşturma gerçekleştirecektir.

İş Güvenliği ve Sağlığı Yönetmeliği çerçevesinde fabrikanın tümünün bağımsız denetimden geçtiğini öğrendik. Türkiye, bu şekilde iş kazalarıyla ilgili sabıkalı bir ülke.

Bir olay üzerine bunları söylemek acı ama biz gerçeklerle, illa o acıları yaşayınca yüzleşmek zorunda kalıyoruz. 4857 sayılı İş Yasası, Parlamentoda 2003 yılında yasalaştı. Daha sonra buna bağlı olarak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliği 10 yıl boyunca çıkartılmadı.

Geçen haziran ayında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliği, işçi adı çıkartılıp İş Sağlığı ve Güvenliği olarak çıkartıldı.

Türkiye, Avrupa'da iş kazalarında kaybedilen hayatlar bakımından maalesef birinci sırada. Dünyada da Çin'den sonra ikinci sıradayız. Yılda ortalama bin 500 kadar kaybımız var. Bunun için kurallı iş hayatı ve kurallı bir işçi sağlığı ve iş güvenliği kurumunu mutlaka uygulamada, kağıt üzerinde kalmayarak hayata geçirmeliyiz” dedi.