Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 67'inci genel kurulunda konuşan Bakan Yazıcı, hükümet olarak hem ekonomik hem de sosyal alanlarda en ileri modelleri geliştirip uyguladıklarını söyledi.


İnsan merkezli ekonomi politikasının, özellikle son yıllarda birçok ülkenin krizle sarsılığı ortamda Türkiye'yi dünyanın en saygın ülkelerinden biri durumuna getirdiğini kaydeden Yazıcı, Türkiye'nin makro ekonomik istikrarı yakaladığını ifade etti.


Türkiye'nin ekonomik büyümesinin rekorlar kırdığını, kişi başı milli gelirin çok ciddi oranlarda arttığını, işsizlikte, cari açıkla mücadelede önemli başarılar elde edildiğini kaydeden Gümrük ve Ticaret Bakanı, ''Bu başarı çiftçimizin, sanayicimizin, tüccarımızın, işadamımızın, yani hepimizin başarısıdır'' dedi.



-Yeni teşvik sistemi-

Yeni teşvik programının 5 Nisan 2012 tarihinde açıklandığını hatırlatan Yazıcı, teşvik sisteminde KDV istisnasından, vergi indirimlerine, sigorta primi işveren desteğinden yatırım yeri ve faiz desteğine kadar çok detaylı destek unsurlarının yer aldığını kaydetti.


Geçen sene Türkiye'de 100 dolarlık bir imalat için 43 dolarlık ara malı ithal edilmesi gerektiğini söyleyen Yazıcı, bunun da ekonomi büyüdükçe ithalatın artmasına, dolayısıyla cari açığın daha da büyümesine neden olduğunu ifade etti.


Yazıcı, ''Yeni teşvik sistemiyle uzun dönemde kalıcı olarak cari açık sorununu kaldırmak için önemli tedbirler alıyoruz. Üretim-ithalat arasındaki olumsuz yapının kırılarak cari açığın azaltılması için önemli adımlar atılmıştır. Ara mallarına ilişkin yatırımlar yeni teşvik programında stratejik yatırımlar olarak adlandırılmıştır'' diye konuştu.


-Esnaf ve sanatkara 6 milyar liralık kredi-

Bakanlığının bir diğer önemli kesiminin esnaf ve sanatkarlar olduğunu belirten Hayati Yazıcı, yaptıkları çalışmalarla kredi üst limitlerini 5 bin liradan 100 bin liraya çıkarttıklarını, esnaf ve sanatkarların borçlarına ödeme kolaylığı getirdiklerini ve üretimi sürdürülebilir hale getirdiklerini kaydetti.


Esnaf ve sanatkar kredilerinden bugün 250 bin kişinin yararlanabilir hale geldiğini ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı, söz konusu kesime bu dönemde 6 milyar liranın üzerinde kredi kullandıracaklarını bildirdi.


Bu dönemde tüketici hakları konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Yazıcı, tüketicinin korunması kanunuyla ilgili değişiklik tasarısını da yakında Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını açıkladı.



-Türkiye'deki en ağır darbe 28 Şubat darbesidir-

Türkiye'deki en ağır darbenin 28 Şubat darbesi olduğunu ifade eden Yazıcı, ''Elbette ki insan hayatı kutsaldır, diğer darbelerde idam edilenler var, onları ayrı tutarak söylüyorum. Eğitim alanındaki en büyük çarpıtma o dönemde yapılmış. Bugün 4 artı 4 şeklinde getirdiğimiz düzenleme ile o çarpıtmayı düzeltmeye çalışıyoruz'' dedi.


Türkiye'nin en büyük hedeflerinden birinin yeni bir anayasa yapmak olduğunu kaydeden Yazıcı, Osmanlı dönemi de dikkate alındığında bugüne kadar 5 anayasa yapıldığını, fakat hiçbir anayasanın millete ait olmadığını ifade etti.



-133 borsa elektronik ortamda takip edilebilmeli-

Konuşmasında TOBB Başkanından bir ricası bulunduğunu da belirten Yazıcı, 133 borsanın bütün faaliyetlerinin elektronik ortamda takip edilmesine imkan sağlayacak bir projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.


Akaryakıt, tütün ve tütün mamulleri kaçakçılığı ile ilgili çalışmalara da oda ve borsalardan destek isteyen Yazıcı, ''Sadece destek değil bu işin içinde olmanızı istiyorum. Çünkü bu alan ekonominin bütün alanlarına zarar veriyor'' diye konuştu.


Yeşil pasaport konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine bir talep verdiğini ve bu konudaki çalışmaları hızlandıracaklarını bildiren Gümrük ve Ticaret Bakanı, ''Ama ölçüsü şu olacak, ihracat büyüklüğünü dikkate alacağız. İhracat büyüklüğü konusunda bir rakam ortaya koyacağız, belli ihracat büyüklüğü olan işadamlarına yeşil pasaport verilmesini sağlayacağız'' dedi.



-MHP Genel Başkan Yardımcısı Bal-

Genel kurulda konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da 1990'lı yıllardan itibaren dünya tek kutuplu hale gelmeye başladıktan sonra Türkiye etrafında ''mor, turuncu'' gibi çok renkli devrimler yapıldığını, Türkiye'nin de böyle bir devrime mahkum edilebileceğini söyledi.

Yeni anayasa çalışmaları konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bal, 2007 yılında ortaya çıkan anayasa tartışmalarından sonra MHP olarak ciddi bir çalışma yaptıklarını ve son 30 yılda dünyadaki bütün anayasa değişikliklerini incelediklerini kaydetti.


Afrika'dan Finlandiya'ya, İspanya'dan Portekiz'e kadar bütün anayasa değişikliklerini incelediklerini vurgulayan Bal, ''İkinci olarak Türkiye'nin Osmanlı'dan itibaren anayasa çalışmalarını inceledik, buna göre de yol haritamızı belirledik. Bu kapsam içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin her ferdinin, diline, dinine, cinsiyetine, siyasetine bakılmaksızın insanlık değerlerinin geliştirmiş olduğu hürriyetlerden ve özgürlüklerden, haklardan yararlanması en tabii hakkıdır. Bunun anayasaya yerleştirilmesi gerekmektedir'' dedi.


Vatandaşlar arasında ayrımcılık ortaya koyabilecek her türlü yasal düzenlemenin de ayıklanması gerektiğini ifade eden Bal, piyasa ekonomisinin, teşebbüsün ve işçinin haklarının da anayasa içerisinde yer alması gerektiğini vurguladı.


Kimliksiz bir anayasa olmayacağını ve milletin hakim olduğu bir anayasal düzenine ulaşmak gerektiğini ifade eden Bal, ''Bunun için MHP olarak masadan kalkmayacağımızı ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.


AA