Mağdurların ifadeleri alındıktan sonra işkence yaptığı iddia edilen isimler üzerinde inceleme başlatılacak. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bir süre önce Ankara dışında ikamet eden 40 müştekiye yazı gönderdi. Bu kişilerden başta hastane raporları olmak üzere delil, tanık ve şikâyetçi oldukları işkencecilerin isimlerini istedi.

12 Eylül 1980 askerî darbesini gerçekleştiren emekli generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya yargı yolunun açılmasının ardından başlatılan işkence soruşturması derinleşiyor. İşkence görenler tek tek savcılığa başvururken, mağdurların ifadeleri alındıktan sonra işkence yaptığı iddia edilen isimler üzerinde inceleme başlatılacak. Edinilen bilgiye göre işkence soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bir süre önce müşteki sıfatıyla savcılığa başvuran ve Ankara dışında ikamet eden 40 kişiye bir yazı göndererek başta hastane raporları olmak üzere delil, tanık ve şikâyetçi oldukları kişilerin isimlerini istedi.

Mağdurlardan cevaplar gelmeye başladı. Savcılığa ulaşan cevaplara göre raporlama yapılacak. Bu raporlamanın ardından şüpheliler belirlenip soruşturmada ifade alınma aşamasına geçilecek. Savcılık şu ana kadar işkence iddiasıyla önlerine gelen isimlerin üzerinde hassasiyetle duruyor. İşkencecilerin hangi bölgede görev yaptıkları ve işkenceye katılıp katılmadıkları konusunda incelemelerde bulunuyor. Böylece hangi isimlere işkenceden dava açılacağı, hangi isimlerin ise dava dışında bırakılacağına karar verilecek. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın önünde bulunan işkenceci listesi, erlerin dışında albay, yarbay, binbaşı, yüzbaşı, üsteğmen, teğmen, çavuş, onbaşı ve sivil gardiyanlardan oluşuyor.

Öte yandan işkence mağdurlarının konuyla ilgili ifadelerinde en fazla ismini zikrettiği kişi olan dönemin Mamak Askerî Cezaevi Müdürü emekli Albay Raci Tetik'in ifadesinin alınmasıyla ilgili belirsizlik sürüyor. Tetik'in ileri yaşından dolayı Ankara'ya getirilmesi için henüz karar alınamadı. Yıllardır izine rastlanamayan Raci Tetik'in eşi, kocasının Avustralya'da kanser tedavisi gördüğünü iddia etmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tetik'in bulunması için Emniyet'e yazdığı yazıyla ikamet yeri tespit edilmiş ve Tetik'in, İstanbul'da GATA'ya bağlı Çamlıca Huzurevi'nde kaldığı belirlenmişti.

'İşkenceciler yargılansın'

12 Eylül'ü Yargılama Platformu üyesi bir grup, eski Mamak Askeri Cezaevi Müdürü Raci Tetik'in yargılanması için protesto gösterisi düzenledi. Platform üyeleri, Eşref Akıncı Kışlası'nda bulunan Mamak Askeri Cezaevi önünde toplandı. 'Raci Tetik peşindeyiz, bütün işkenceciler hesap verecek' yazılı pankart taşıyan grup, Tetik'in yargılanmasını talep etti. Grup adına konuşan 78'liler Federasyonu üyesi Metin Uzun Öz, "Tetik 'işkenceci olduğunu' itiraf ettiği halde o da yargılanmıyor" dedi.



ZAMAN