Gazze'ye Özgürlük Hareketi tarafından satın alınan ve gerekli tamiratının yapılmasının ardından Gazze'de, Refah'ta 2003 yılında bir yıkımı protesto sırasında İsrail buldozerinin altında kalarak ölen Amerikalı barış eylemcisi Rachel Corrie'nin adı verilen geminin, dün sabah İsrail donanmasının diğer gemilere düzenlediği operasyona rağmen, Gazze'ye doğru yoluna devam ettiği bildirilmişti.

İsrail ordu radyosunun haberine göre, bir askeri kaynak, geminin, yine gerekirse zorla durdurulacağını bildirdi.

Rachel Corrie, Çarşamba sabahı Gazze sahillerine varmayı hedefliyordu. Dün gemiden yollanan mesajlarda, diğer gemilerin başına gelenlere rağmen, Rachel Corrie'dekilerin hepsinin Gazze'ye yolculuğa devam amacında oldukları bildirilmişti.

Rachel Corrie'de yer alanlar arasında, ateşli bir Filistin yanlısı barış eylemcisi olarak bilinen ve daha önce de bu tür gemi seferlerine katılan Nobel ödüllü Kuzey İrlandalı Mairead Maguire de yer alıyor. Maguire daha önceki Gazze'ye ablukayı kırma amacıyla düzenlenen bot seferlerinde İsrail tarafından gözaltına alınmıştı.

Gemilerin arkasındaki gruplar

Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra

Gazze’ye giden gemilerin İsrail tarafından saldırıya uğramasıyla dikkatler gemilerin arkasındaki itici güce çevrildi.

Organizasyon Türk sivil toplum örgütü IHH İnsan Yardım Vakfı’nın yanı sıra uluslararası Gazze’ye Özgürlük Hareketi tarafından gerçekleştirildi.

Gazze’ye Özgürlük Hareketi iki yıl önce İsrail’in Gazze’ye denizden uyguladığı kuşatmayı kırmak ve bölgede yaşayan 1.5 milyon kişiye yardım ulaştırmak amacıyla kuruldu.

Grup şimdiye dek deniz ambargosunu kırmak için yedi kez girişimde bulundu ve bunlardan beşinde gemileri Gazze’ye sokmayı başardı.

Hareketin sözcülüğünü yapan ve yıllardır Filistin için mücadele eden Audrey Bomse’ye göre grup ilk önce “sadece bir avuç insanın” bir araya gelmesiyle başladı. Bugün ise en az 20 ülkede yüzlerce üyesi bulunuyor.

Kampnyanın duyulması için Gazze’ye giden gemilerde gazetecilerin yanı sıra tanınmış Avrupalı ve Amerikalı isimlerde bulunuyordu.

Bu isimler arasında İsveçli suç romanları yazarı Henning Mankell, ABD’nin Irak eski büyükelçisi Edward Peck ve 2003 yılında Irak’ın işgal edilmesini protesto ederek görevinden istifa eden Amerikalı eski diplomat Ann Wright da bulunuyordu.

Avrupa Parlementosu ve Arap ülkeleri parlementolarında milletvekili olan bir grup siyasetçi de gemilerde bulunanlar arasındaydı.



Cnn Türk