Netanyahu "İsrail olarak, Gazze filosunu durdurmak için diplomatik müdahaleyi tercih ederiz. Fakat mecbur kalırsak, donanmanın emirlerine uymayan ve Gazze’ye gitmeye karar veren herkese güç kullanmaktan çekinmeyiz" diye konuştu.

Açıklamaların ardından İsrail Donanması’nın filoları durdurmak için tatbikatlara başladığı açıklandı.

"Keskin nişancı kullanılabilir"

Bu arada Haaretz gazetesi, gemileri durdurmak için yapılan tatbikatların yanısıra yedek askerlerin de göreve alındığını duyurdu.

Filoyu durdurmak için yapılan çalışmalar arasında istihbarat toplama da yer alıyor. İsrail istihbaratının internet sitelerini takip ederek bilgi toplayacağı açıklandı.

Gazeteye konuşan İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri, filoyu durdurmak için güç kullanılması haricinde başka bir alternatif olmadığını söyledi.

Türkel komisyonuna ifade veren eski Genelkurmay Başkanı Gabi Eskinazi, "Saldırgan göstericileri etkisiz hale getirmek için keskin nişancılar kullanılabilirdi. Bir dahaki sefere keskin nişancı kullanılabilir" diyerek daha sert müdahalelerin sinyallerini vermişti.

ABD'den açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de, Gazze'ye ikinci yardım filosunun gönderilmesi planlarına dair kaygılarını Türk hükümetiyle paylaştıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, "demokratik hükümetlerin,vatandaşlarının Gazze'ye yeni bir filo göndermesini engelleyemeyeceği ve sivil toplum kuruluşları üzerinde tam kontrollerinin olmadığı" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Toner, "Bu pek tabii doğru olabilir. Biliyorsunuz, bunlar bağımsız şekilde işleyen sivil toplum kuruluşları, ancak kaygımız şu; insanların hayatlarının riske atıldığı yeni bir durumu görmek istemiyoruz" diye konuştu.



Cnn Türk