(ANKA) - Bu hafta yeni bir görüşme turunun planlandığını belirten gazete, İsrail'in görüşmenin Kudüs'te yapılmasını önerdiğini kaydetti.

Dokuz Türk'ün ölümüne neden olan Mavi Marmara baskınına ilişkin olarak Türkiye ile İsrail arasında yapılması öngörülen tazminat anlaşmasının "Türk hükümeti ve parlamentosunca onaylanacağı için hukuken bağlayıcı bir uluslararası anlaşma olacağını ve böylece İsrailli askerler hakkında dava açılmasının önleneceği öne sürülüyor.

Haaretz gazetesine konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, Mavi Marmara operasyonu kurbanlarının ailelerine ödenmesi beklenen tazminatlara ilişkin Türkiye ile İsrail arasında geçen hafta Ankara'da başlatılan müzakerelerin sonucunda yapılacak anlaşmanın TBMM'nin "önüne getirileceğini" söyledi.
Yetkili, anlaşmanın Meclis tarafından onaylanmasından sonra hukuki niteliği taşıyacağı için Türk vatandaşlarının Mavi Marmara operasyonuna karışan İsrailli subay ve askerler hakkında dava açmalarının önleneceğini de savundu.

Gazete, anlaşmanının uluslararası bir anlaşma niteliğini taşıyabilmesi için İsrail hükümetince de onaylanacağını yazdı.

"BU HAFTA YENİ BİR GÖRÜŞME TURU PLANLANIYOR"

Haaretz, haberinde iki ülke arasında bu hafta yeni bir görüşme turunun planladığını belirtirken görüşmelerin tarihi ve yeri henüz kesinleşmemekle birlikte İsrail'in Kudüs'te yapılmasını önerdiğini kaydetti. Haberde şöyle devam edildi:
"Türkler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 16 Mayıs'ta Washington'a gitmesinden önce İsrail ile görüşmelerde ilerleme olduğunu göstermek istiyorlar. Başbakan Binyamin Netanyahu da, 5 Mayıs'ta Çin'e sehayat edeceğine göre, bir anlaşmayı imzalamak için pek zaman kalmadı."