MEVLÜT GÜNAY - ANKARA, CİHAN

Ankara’da dün bir sempozyum çıkışı sorulara cevap veren Arınç, tazminat çalışmalarının koordinasyonunu kendisinin yapacağını belirterek, “Şüphesiz Dışişleri Bakanlığımızla da Adalet Bakanlığımızla da işin bütün boyutlarını dikkate alarak, taraflarla da görüşmek suretiyle tazminat konusundaki taleplerimizi hazırlayacağız ve bunun süratle gerçekleşmesini temin edeceğiz.” dedi.
 
İsrailli deniz komandoları Gazze’deki ablukayı kırmak için Türkiye’den hareket eden sivil yardım konvoyuna uluslararası sularda müdahale etmiş ve Mavi Marmara gemisi yolcuları olan 9 Türk vatandaşını katletmişti. Olay sonrası Türkiye ve İsrail ilişkileri 34 ay boyunca tarihinin en kötü seviyesinde seyretmiş, diplomatik kriz hali ise geçtiğimiz hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Başbakan Tayyip Erdoğan’ı arayarak can kayıpları için özür dilemesi ve mağdur ailelerine de Yahudi devletinin tazminat ödeyeceğini bildirmesi ile son bulmuştu.
 
Tazminat miktarı için uzman görüşü alınacak
 
Basında yer alan tazminata ilişkin farklı rakamlarla ilgili olarak ise Arınç, “Bu haksız fiilden doğacak tazminatı da hukukçularımızla birlikte hazırlayacağız ve karşı tarafa teklifte bulunacağız. Şimdiden bazı gazetelerimiz gelişigüzel 10 milyon, 20 milyon, 50 milyon, 100 milyon, 100 bin, bu rakamlardan bahsederse bu hukuki olmadığı gibi bir düş kırıklığına da yol açabilir. Biz hukuk bazında bu tazminatın ne olması gerektiğini uzman arkadaşlarımızla hazırlayacağız. Şüphesiz muhataplarımız da bir hazırlıkla karşımıza gelecekler. Rica ediyorum, hiç kimse şimdiden bir rakam telaffuz etmesin. İnsanları bir beklenti içerisine sokmasın.” şeklinde konuştu.