Türk Hukuk Kurumu Başkanı Tuncay Alemdaroğlu, Türk Hukuk Kurumu Prof. Muammer Aksoy Konferans Salonu'nda, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Eğitim-İş Sendikası'nın anayasa değişikliğine ilişkin ortak açıklamasını okudu.

Anayasa değişikliği önerisinin geçen yıl, toplumun içinde bulunduğu gerilim nedeniyle bir uzlaşma sağlanamaması üzerine gündemden çıkarıldığını anlatan Alemdaroğlu, bugün ise Anayasa'nın başta yargıyla ilgili maddeleri olmak üzere bazı maddelerinde değişiklik yapılmasının gündeme geldiğini söyledi.

Alemdaroğlu, toplumdaki gerilim ve kamplaşmanın dünden bugüne daha ileri noktalara geldiğini öne sürerek, hukukçular ve deneyimli siyasilerin bu koşullarda Anayasa değişikliğine karşı olduklarını belirtti.

Tuncay Alemdaroğlu, şöyle konuştu: ''Anayasa'nın Yüksek Yargı organlarının ve HSYK yapısında, işlevlerinde değişiklik yapılmasında ısrar etmenin hiçbir haklı ve gerçekçi nedeni bulunmadığı gibi, toplum ve ülke yararına olmayacağı da açıkça görülmektedir.
Buna rağmen Anayasa Mahkemesi, HSYK, Yargıtay, Danıştay ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yapısını ve görev tanımlamalarını değiştirmede ısrar etmek, siyasi iktidarın bu organları denetime alma girişimi olarak değerlendirenlerin haklı oldukları kanısını güçlendirmektedir.''

AA


  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.