İstanbul Barosu yetkililerinden alınan bilgiye göre, baro bugünü 'olağanüstü hal' ilan etti. İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu binlerce avukat, olaylarda gözaltına alınan vatandaşlara gönüllü avukatlık yapacak. Yetkililer, avukatların tek tek karakolları, savcılıkları ve emniyet müdürlüğünü gezerek gözaltına alınan vatandaşlara hukuki destek sağlayacaklarını belirttiler.

Öte yandan, baro yetkilileri yapılan son müdahalenin ardından görüntülerin ve alanın inceleneceğini ve hukuksuz bir durum söz konusu olması hallinde suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladılar.
 
HAKLARINIZ VAR!
İstanbul Barosu Taksim Gezi Parkı olayında anayasadan kaynaklanan gösteri ve yürüyüş hakkını kullanan vatandaşlarımıza yapılan polis şiddetine karşı ilk günden itibaren hukuki yardım sunuyor. Bu hizmetini çeşitli yayın araçlarıyla kamuoyuna duyuruyor. Baro, yolda, evde, kamuya açık yerlerde gösteri ve yürüyüş hakkını kullanırken fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan yurttaşların baroya başvurarak hukuki yardım talep etmelerini istedi. 

İstanbul Barosu bu hizmeti vermek için baro bünyesinde bir ‘Hukuki Yardım Birimi’ oluşturdu. Kendilerine uygulanan şiddetle ilgili olarak suç duyurusunda bulunmak isteyen yurttaşlarımız CMK Servisinin 444 52 71, Avukat Hakları Merkezinin (AHM) 444 18 78 nolu telefonlarına başvurabilirler.

Başta İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri olmak üzere CMK ve AHM sorumluları ve bu ünitelerde görev alan 300’ü aşkın avukat ilk günden bu yana olayları yakından izlediler ve yurttaşların hukuki yardım taleplerinin gerçekleşmesine yardımcı oldular. Olayların yoğun olarak yaşandığı Beyoğlu ve Beşiktaş karakollarına düzenli olarak avukat görevlendirmeleri yapıldı. Bu karakollarda gözaltına alınanlara hukuki yardım verildi ve serbest bırakılmaları sağlandı. 

Beyoğlu’ndaki olayların şiddete dönüşmesi ve bazı göstericilerin biber gazı ve sis bombasından etkilenmeleri üzerine İstanbul Tabip Odası ile işbirliği yaparak Baronun bitişiğinde bulunan Staj Eğitim Merkezinin bir bölümü revir haline getirildi ve göstericilere tıbbi destek sağlandı. Ayrıca yaralılar baro araçlarıyla hastanelere sevk edildiler. 

Bu arada CMK ve AHM servislerini arayan ve çocukları gözaltına alınan anne ve babalara çocukları için görevlendirilen avukatlar hakkında telefonla bilgi verildi. Avukatlar ilgili servislerinde 24 saat nöbet tuttular. 

Bu arada, Baro tarafından Çağlayan ve Kartal Adliyelerinde kriz masaları oluşturuldu.

Ayrıca, göstericilere hukuki haklarını anlatan ve ihtiyaç halinde nerelere başvurmaları gerektiğini belirten broşürler Taksim Gezi Parkında gösterilere katılan halka dağıtıldı.