TCK. 330/1. Maddesi uyarınca, “ siyasi ve askeri casusluk maksadıyla, devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” ile suçlanan Berberoğlu’nun bu suçu sabit görülerek, “müebbet hapis cezası” ile cezalandırılmış ancak hafifletici sebepler öngörülerek bu ceza 25 yıla indirildi.

'EYLEM YOKTUR'

Bu ceza üzerine İstanbul Barosu'ndan yapılan açıklamada; "Öncelikle belirtmeliyiz ki, iddia ve isnat edilen eylem itibariyle bu karar “hukuksal içerikli” değildir. Teknik hukuk bakımından yapılacak bir değerlendirme itibariyle, “suçun unsurları” oluşmamıştır. Enis Berberoğlu’nun eylemi itibariyle, - bir an için eylem sabit olsa dahi – cezanın karşılığı TCK. 330/1 olamaz. “Casusluk” eyleminin unsurlarının bulunmadığı açıktır. Kaldı ki, sübut bulan bir eylem de yoktur." ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca açıklamada; "İstanbul Barosu olarak, yapılan yargılama ve verilen mahkûmiyet kararının, “pür hukuksal” değerlendirmesinin yapılması noktasında, yasa/doktrin/içtihat çerçevesinde bir çalışma içine girilmesinin, uzun bir süreden bu yana, beyhude bir uğraş olduğunun farkındayız. Varlığımız açısından en temel uğraş olan bu çabanın, artık hiçbir anlam ifade etmediği bir zaman dilimine ulaştık.

Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından, hukuk tarihimizin en acı noktasındayız.

Adliyelerimiz, adaletin sağlandığı yerler olmaktan çıkmıştır.

Yargının FETÖ’den kurtarılması adı altında siyasal iktidar tarafından oluşturulan yeni yapılanmanın bizi getirdiği bu son aşama, sözün bittiği yerde olduğumuzun göstergesidir.

"TEVEKKÜL DÖNEMİ BİTMİŞTİR"

Enis Berberoğlu kararı, bu tesbitleri haklı kılan uygulamaların bir örneğidir. Ne yazık ki, son örneği olacağına dair en küçük bir umut da yoktur. Çünkü, ifade özgürlüğü yoktur. Çünkü, basın özgürlüğü kalmamıştır. En vahimi ise, milletvekili olan Enis Berberoğlu’nun tutuklanmış olmasıdır. Çünkü bu tutuklama, doğrudan TBMM’ne yöneltilmiş bir tehdit niteliği de taşımaktadır.

Kısacası, “tevekkül” dönemi bitmiştir." denildi. (hukukihaber.net)