Yeşil Bursam Derneği, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'ni Türkiye Kamu Deneticiliği Kurumu'na şikayet etti. Dernek Başkanı Muharrem Karabulut, Türkiye’nin en büyük kamu yatırımı olan ve yap-işlet-devret modeli ile yapımı gerçekleşen otoyol projesine karşı olmadıklarını ancak Orhangazi-Susurluk arasındaki güzergah belirlenmesine karşı çıktıklarını söyledi.

Otoyolun Bursa geçiş güzergahının ihale dosyasında olduğu gibi Uluabat Gölü’nün güney istikameti olarak belirlenmesini istediklerini anlatan Karabulut, kuzey istikametinin yol güzergahı olarak belirlenmesi halinde Bursa tarımının ve kamu yatırımlarının büyük zarar göreceğini açıkladı.

Otoyol güzergahının Bursa’ya etkileriyle ilgili olarak akademik odaların da katılımlarıyla hazırladıkları raporu ilgili bakanlıklara gönderdiklerini ve bugüne kadar olumlu netice alamadıklarını ifade eden Karabulut, “Yol medeniyettir. Yol, gelişme ve sağlıklı bir kentleşmenin göstergesidir. Ülkemizin en büyük yatırımı olan bu projede, halkın istekleri ve arzularının dikkate alınmasını arzu ediyoruz. Kişisel çıkar hesapları ve işi yapan şirketin hesaplarının bir kenara bırakılmasını, toplumun ve kamunun çıkarlarının ön planda tutulmasını istiyoruz. Bu nedenle Bursa’ya zarar verecek, tarım alanlarına zarar verecek, kamu zararına yol açacak olan bu güzergah belirlenmesi için ilgililerin durumu tekrar gözden geçirip işlem yapmalarını arzu ediyoruz. Bursa’nın tarım açısından en verimli Karacabey ve Mustafakemalpaşa Ovalarının yol güzergahı nedeniyle tahrip olmasına vicdanlarımız razı olmuyor. Bu yolun geçmesini arzu ediyoruz ama yolun geçebileceği güney güzergahı varken, kuzey güzergahında ısrar edilmesini kabullenemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Projenin güney güzergahından vazgeçilmesine bahane olarak gösterilen sulak alanların korunması ve Ramsar Sözleşmesine ilişkin koruma alanlarının kuzey güzergahı istikametinde olduğunu ifade eden Karabulut, şöyle devam etti:

“Bunun yanı sıra sel taşkın alanları da güzergah tespit edilirken dikkate alınmamış. Başta Yeşil Bursam Derneği olarak Bursa’daki yerel yönetimler ve akademik odalar dahil pek çok kurum ve kuruluş bu güzergaha karşıdır. Bizler de konunun ombudsman olarak isimlendirilen Kamu Deneticiliği Kurumu'na şikayet ettik. Bu kurumun başkanı olan sayın Nihat Ömeroğlu, Bursa’yı yakından tanımaktadır. Öyle ümit ediyoruz ki, hem ülkemiz hem de Bursa açısından çok önemli olan bu konuda yapılacak olan hataların önlenmesini sağlarız. Böylesine önemli bir projenin çevreye ve tarıma zarar vermesine gönlümüz razı olmuyor.”