İhbarın hemen Ankara Emniyet Müdürlüğü ile paylaşıldığını belirten emniyet yetkilileri, suikast ihbarının yapıldığı internet kafenin güvenlik kameralarının arızalı olduğunu ifade etti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bazı basın kuruluşlarında Deniz Baykal'a suikast yapılacağı yönündeki haberlerde polisin çalışmalarında geç kaldığı yönündeki iddiaların yer aldığı hatırlatıldı. Açıklamada, bu iddialara ilişkin yalanlama yer aldı. Haberler nedeniyle açıklama yapmanın zorunlu hale geldiği belirtilerek: "Söz konusu ihbar 15 Nisan 2010 tarihinde saat 20.59 da Emniyet Müdürlüğümüz Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü mail ihbar hattına gönderilmiştir. İhbarla ilgili olarak Ankara Emniyet Müdürlüğü derhal bilgilendirilmiş, alınan güvenlik tedbirlerinin artırılması sağlanmış, aynı tarihte Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkilileri tarafından yakın koruma görevlileri ve parti yetkileri bilgilendirilmiştir." denildi. Açıklamanın devamında "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Emniyet Müdürlüğümüze hitaben 21 Haziran 2005 tarihli yazılı talimatlarında gelen ihbarlarla ilgili derhal araştırma yapılması, soruşturma yapılmasını gerektirecek delil ve emarelere ulaşılması halinde cumhuriyet savcılığına iletilerek soruşturma safhasına geçilmesi gerektiği, ihbarın gerçekliği yönünde tespit yapmadan ihbara konu şahıslarla ilgili olarak soruşturma açılmasının mağduriyetlere neden olduğu bildirilmiştir. Bu ihbarın araştırılması sürecinde de görevlilerimiz tamamiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bahse konu prensip talimatına ve yasal prosedüre uygun olarak çalışma yapmaktadırlar." İfadesi yer aldı.

ULAŞILAN 12 KİŞİNİN TERÖR BAĞLANTISI YOK

Emniyet müdürlüğünün açıklamasında, ulaşan ihbar ile ilgili 12 kişinin adres ve kimlik bilgilerine ulaşıldığı ancak yapılan incelemelerde bu kişilerin terör konularından bağlantılı olmadıkları sonucuna varıldığı hatırlatıldı. "Bahse konu ihbar ile ilgili olarak ilk aşamada ihbara konu olan 12 şahısla ilgili adres ve kimlik tespiti, suç kayıtlarının olup olmadığı yönünde çalışma yapılmıştır. Aynı zamanda tüm arşiv kayıtları taranarak teröre müzahir bir durumlarının olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan araştırmalarda teröre müzahir bir durumlarının olmadığı, geçmişte organize suç faaliyetlerine karıştıkları anlaşılmıştır. " ifadesinin yer aldığı açıklamada ayrıca, ihbarın bir internet kafeden yapıldığının da tespit edildiği belirtildi.

İhbar mailinin peşine düşen polisin bir internet kafeye ulaştığı ve mailin buradan gönderildiğini belirlediği ifade edildi. Açıklamada ""Elde edilen bulgulardan hareketle ihbara konu durumun söz konusu şahıslarca gerçekleştirilme imkânının olup olmadığı yönünde istihbari çalışmalar yürütülmüştür. Bu süreçte ihbarcının tespiti amacıyla da araştırmalar yapılmış, ancak ihbarın bir internet kafeden yapıldığı belirlenmiş, internet kafenin kamera kayıt sisteminin arızalı olması sebebiyle de ilk planda ihbarcının görüntülerine ulaşılamamıştır. Bu nedenle ihbarcının belirlenmesine yönelik daha ayrıntılı bir çalışma sürecine girilmiştir. Emniyet Müdürlüğümüze yapılan geçmiş dönemdeki tüm ihbar kayıtları taranarak ihbarcının aynı isimle yaptığı başkaca ihbarlar belirlenmiş, ihbarcının tespitine yönelik araştırmalar derinleştirilmiştir." denildi.

BULGULAR SAVCILIĞA ULAŞTIRILDI

Emniyetin açıklamasında elde edilen bulguların tamamının ilgili cumhuriyet savcılığı ile paylaşıldığı belirtildi. Soruşturmanın tamamen savcılık talimatı doğrultusunda yürütüldüğü belirtilerek " 06 Mayıs 2010 tarihinde de ele geçirilen bulguların tamamı Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal ettirilerek, savcının talimatları doğrultusunda hareket edilmiştir.Adli mercilerce bu konuda henüz verilmiş bir gözaltı talimatı veya arama ve tedbir kararı bulunmamaktadır. Soruşturma halen Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmektedir. Önümüzdeki süreçte soruşturmanın tamamlanmasına müteakip kamuoyumuz bilgilendirilecektir." ifadelerine yer verildi.


Cihan