Köprülerdeki çalışmalar nedeniyle trafikte günlerdir çile çeken İstanbullular, cuma günü başlayacak olan Ramazan ayı nedeniyle yeni bir trafik kaosunun içine girecekler. İftara yetişmek için yola çıkan sürücüler için ek tedbirler hazırlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ramazan’ın özellikle iftar saatlerinde trafik yoğunlaşabilir. Ek tedbir ek sefer hazırlıklarımız var" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Ramazan’ın özellikle iftar saatlerinde trafik yoğunlaşabilir. Ek tedbir ek sefer hazırlıklarımız var. İlgili birim yetkililerimiz de bu konuda İstanbullular’ın turistlerin rahat etmesi için ciddi bir şekilde seferberlik içindeler" dedi.

Ramazan ayında İstanbul’a olan ilgiyi artırmak ve yabancı ziyaretçi sayısında artış sağlamak için düzenlenen ’Ramadan in İstanbul’ projesiyle ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı (TÜROB) Timur Bayındır katıldı.

İSTANBUL’DA RAMAZAN BAŞLIYOR 

İstanbul’da Ramazan projesiyle ilgili konuşan Topbaş, "İstanbul tüm İslam aleminin dikkate değer bulduğu ve geldiği zaman da huzur bulduğu, batıda ekonomik sarsıntı ve bazı dışlayıcı hareket ve tavırların bizim çok sağlıklı bir liman olduğumuzu ortaya koydu. Böylece de gün geçtikçe artan İslam aleminden gelen turistler için bunu çok daha farklı bir boyuta getirmenin farklı olacağını düşündük" dedi.

Başkan Topbaş, İstanbul’da Ramazan projesinin 20 Temmuz - 18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşeceğini belirtti. Kadir Topbaş, " Bu akşam itibariyle başlayacak, 20 Temmuz - 18 Ağustos tarihleri arasında açık kalarak dikkat çeken bir etkinlik olacak. Burada bizim arzumuz Ramazan’ın manevi tadını tatmak istemelerinin yanı sıra, daha doğru ve disipline edilmiş anlayışımızı görmeleri bu etkinliklerden etkilenmeleri. Kanlıca’ nın yoğurdundan yemenicilere kadar kaybolmaya yüz tutan geleneksel gördüğümüz keçeciliğe, kaşık imalatına kadar çok detaylı bir çarşı ortaya çıktı. Bunun yanı sıra Beyazıt Meydanı’nda açılışını yapacağımız kitap fuarımızdan tutun da her alanda Ramazan’ın İsanbul’da çok daha hissedilir her gün bir başka noktayı ziyaret etmeleri suretiyle Ramazan’ı dolu dolu yaşama imkanı verecek bir atmosfer oluşturuyoruz " diye konuştu.

KOTİL: THY OLARAK BELİRLİ DESTİNASYONLARDA İNDİRİM YAPIYORUZ

THY Genel Müdürü Temel Kotil de THY’nin İstanbul’da Ramazan projesi için neler yaptığını anlattı. Kotil, " Atatürk havaalanı dünya sıralamasında Haziran ayında koltuk sıralamasında dünyada 17. sırada. Bu çok önemli bir sıralama ve 616 bin koltuk İstanbul’dan kalkıp servis veriyor. Gelişi de var onu da sayarsak sayı iki katı olur. Avrupa’daki en büyük havaalanlarından biri Frankfurt. O da 720 bin koltuk veriyor. Atatürk Havaalanı Frankfurt’u yakalamak üzere, transfer yolcu artışı yüzde 47. Çok iyi biliyoruz ki İstanbul çok kültürlü bir şehir doğu kültürü de batı kültürü de Müslüman’ı da Hristiyan’ı da kendisini evinde hissediyor " dedi.

Kotil, " Şu anda 150 bin tane broşürü uçaklarımıza yerleştirdik. Yetmezse bir 150 bin daha çıkarırız. İstanbul’u anlatıyoruz. Bu posterlerden çok sayıda var bunları da her ülkeye yerleştiriyoruz. İstanbul’a gelin Ramazanınızın bir kısmını burada geçirin diye. Bu proje Shopping Fest’ in bir ilavesi olacak. THY olarak bu destinasyonlarda indirim yapıyoruz cazibesi artsın ve daha çok kişi gelsin diye " şeklinde konuştu.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da " İstanbul büyüdükçe Türkiye gelişiyor. 2011 yılında yüzde 11 artışımız vardı. Turizmde müzelerde artış yüzde 42 civarında. İstanbul’un kültür başkenti olduğunu gözlemliyoruz. Shopping Fest’te başarı elde edilmiştir. İstanbul Kongre Merkezi ve diğer otellerdeki kongre merkeziyle aynı anda 36 bin kişiye kongre yaptırabiliyor. Kongre turizminde ilk beşe girmeye çalışan bir İstanbul var " dedi. Başaran Ulusoy, " Daha önceden ürün kıymetliydi şimdi müşteri kıymetli olmaya başladı. Kültür başkenti İstanbul’un güvenilir emniyetli bir kent olduğunu ifade etmek istiyorum " dedi.

RAMAZAN’DA TRAFİKTE EK SEFER, GİŞELERDE İFTARİYELİK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ramazan ayındaki trafikle ilgili ek tedbirler alınıp alınmadığı sorusunu şöyle yanıtladı:

"Kesinlikle trafikle ilgili bir kere şunu özellikle ifade etmeliyim ki İstanbul’da tüm kurumlar ve birimler trafik komuta kontrolü trafik il müdürlüğündedir demeden hep beraberce çözüm arayışı içindeyiz bulmaktayız. Şu anda İstanbul’da trafik rahatladı. Ramazan’ın özellikle iftar saatlerinde trafik yoğunlaşabilir. Ek tedbir ek sefer hazırlıklarımız var ilgili birim yetkililerimiz de bu konuda İstanbul’luların turistlerin rahat etmesi için ciddi bir şekilde seferberlik içindeler."

Kadir Topbaş, Ramazan ayında akşam saatlerinde yaşanacak trafikte iftarını açmak zorunda olanlara iftariyelik dağıtma çalışmalarının da olduğunu kaydederek, "Bunlar hep düşünüldü. Mesela E5 ve TEM üzerinde bunları yaptığınız zaman bazı yerlerde akan trafiği olumsuz etkileyebilirsiniz. Bekleme noktalarında bunlar mümkündür bizim zaten mobil büfelerimiz var. Onları konuçlandırabiliriz. Bu bir bardak su ya da ufak bir gıda olabilir. Hazırlıksız olanlar olabilir iftara yetişeceğini düşünüp yola çıkmış olanlar olabilir. Bu bakımdan o noktada hazırlıklarımız var. Gişe yakınlarında müsait olan yerlerde iftariyelik vermeyi düşünüyoruz" dedi.

" THY 1.5 MİLYON DOLAR HARCADI "

THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY’deki rezervasyon artışının rakamlarına yansımasını da verdi. Kotil, " Rezervasyon olarak artış yüzde 30 Ortadoğu bölgesinde. Bu da çok ciddi bir rakamdır " dedi. Kotil, uçak bileti fiyatlarında yüzde 40 oranında indirim hedeflediklerini söyledi. İstanbul’da Ramazan projesi için THY’nin 1.5 milyon dolar harcadığını da belirtti. Projenin basına tanıtılmasının ardından Ramazan davculcuları hem davul çaldı hem de mani okudu. Ardından THY’nin İstanbul’da Ramazan projesiyle ilgili tv reklam filminin gösterimi de yapıldı.

DHA