Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, 2017 yılını değerlendirdiği basın toplantısında yürütülen soruşturmalar, açılan davalar ile ilgili bilgiler paylaştı. "Ceza İnfaz Kurumları" başlığı altında değerlendirme yapan Başsavcı Güre, Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda halen 960 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu, bunlardan 625'inin PKK, 182'sinin FETÖ/PDY, 118'inin de Hizbullah terör örgütleri davalarının hükümlü ve tutuklusu olduğunu söyledi. Güre, E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda ise toplam 1550 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu kaydetti.

'Tek tip kıyafetler yönetmeliği bekliyor'

Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, 'Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar' nedeniyle cezaevinde hükümlü ve tutuklu bulunanlar için 696 sayılı KHK ile getirilen 'tek tip kıyafet' uygulaması ile ilgili de konuştu. Başsavcı Güre, şunları söyledi:

"696 sayılı KHK'ya göre, 5275 sayılı 'Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanuna eklenen madde'yle, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar nedeniyle tutuklu veya hükümlü bulunanlara, duruşmaya sevk nedeniyle ceza infaz kurumu dışına çıkarılmaları durumunda, ceza infaz kurumu idaresince verilen giysileri giyme zorunluluğu getirilmesi ile D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 923 kişinin kıyafet giyebileceği, E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda ise 58 kişinin tek tip kıyafet giyebileceği tespit edilmiştir. 'Anayasal düzeni değiştirme girişimi'nde bulunanların 5 kişinin badem kurusu, diğer terör örgütü mensupları ve yöneticileri olan 918 kişinin ise gri renkli tek tip kıyafet giyeceği tespit edilmiştir."

Başsavcı Güre, bir soru soru üzerine ise söz konusu tek tip kıyafetlerin Diyarbakır'daki cezaevlerine gönderildiğini, uygulama için yönetmeliğin çıkmasını beklediklerini söyledi.

>> Tek Tip Kıyafetle Duruşmaya Katılma - Prof. Dr. Ersan Şen yazdı...

'Adliyeye 2017 yılında 557 bin kişi girdi'

Diyarbakır Adliyesi'ne 2017 yılında 557 bin 519 kişinin giriş yaptığının tespit edildiğini belirten Başsavcı Kamil Erkut Güre, güvenlik gerekçesi ile girişlerde yapılan GBT sorguları sonucunda hakkında arama kararı bulunan 1429 kişinin yakalanarak haklarında işlem yapıldığını söyledi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca geçen yıl 64 bin 556 yeni soruşturma dosyası açıldığını, önceki yıla oranla yüzde 46 artış olduğu anlatan Başsavcı Güre, "Önceki yıldan 94 bin 476 soruşturma dosyası devretmiş olup, toplamda 159 bin 032 soruşturma dosyasına bakılmıştır. Bu dosyalardan, 2017 yılı içerisinde 16 bin 521 iddianame, 31 bin 860 takipsizlik kararı, 2 bine 923 birleştirme kararı, 65 görevsizlik kararı, 5 bine 274 yetkisizlik kararı, 298 fezleke tanzimi, 14 başka bürolara gönderilme olmak üzere toplamda 56 bin 957 dosya karara bağlanmıştır. Karara bağlanan dosya sayısı açısından önceki yıla oranla yüzde 75 artış olduğu tespit edilmiştir" dedi.

'Mor Beyin ile Bylock yüklenen 15 kişi tahliye edildi'

FETÖ/PDY soruşturmaları ile ilgili de bilgiler veren Başsavcı Güre, konuşmasını şöyle sürdürdü: "FETÖ terör örgütü ile ilgili olarak 2 bine 336 şüpheli hakkında 1219 soruşturma dosyası halen devam etmektedir. Bu şüphelilerden 53 kişi hakkında tutuklama kararı, 263 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanması kararı, 232 kişi hakkında ise yakalama kararı verilmiştir. FETÖ terör örgütü ile ilgili olarak, 'Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek' ile 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından 2 bin 10 şüpheli hakkında 1915 iddianame hazırlanarak kamu davası açılmıştır. 629 şüpheli hakkında 510 takipsizlik kararı, 1404 şüpheli hakkında 1290 yetkisizlik kararı, 1 şüpheli hakkında ise görevsizlik kararı verilmiştir. Kovuşturma aşamasında bulunan 1092 sanık ile ilgili olarak 113 sanık hakkında tutuklama kararı, 934 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanması kararı, 4 kişi hakkında yakalama kararı verilmiştir. 423 dosyanın kovuşturması tamamlanmış olup, 304 kişi hakkında mahkûmiyet, 214 kişi hakkında ise beraat kararı verilmiştir. Soruşturmalar kapsamında ilimizde 1393 kişi hakkında ByLock kullanıcısı olduğu yönünde tespit yapılmıştır. Mor Beyin yazılımı ile ilgili Türkiye geneli 11 bin 480 kişi tespit edilmiştir. Bu kapsamda ilimizde Mor Beyin yazılımı ile ilgili 143 kişinin tespiti yapılmış, bunlardan tutuklu olan 15 kişi tahliye edilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmalar kapsamında yapılan titiz çalışmalar sonucu en az Mor Beyin yazılımı ile şüpheli tespiti ilimizde yapılmıştır. Yürütülmekte olan 2017/38233 numaralı soruşturma kapsamında örgüt içerisinde yönetici konumunda bulunan şahısların örgüt üyesi devlet memuru olan şahısları birtakım ankesörlü, büfe, market gibi umuma açık sabit hatlardan arayarak örgütsel talimatlar verdiği tespit edilmiştir. Bu soruşturma kapsamında 183 şüpheli şahıs hakkında yasal işlem başlatılmış olup, bunlardan 42 şüpheli tutuklanmış, 84 şüpheli adli kontrol hükümlerinin uygulanması kararı ile serbest bırakılmış, 11 şüphelinin ise gözaltı işlemleri devam etmektedir."

'PKK'ya finansmandan 5 şirket hakkında kamu davısı açıldı'

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, PKK/KCK terör örgütü ile ilgili olarak ise yürütülen soruşturmalar kapsamında 2017 yılı içerisinde 2 bin 132 iddianame, 2 bin 29 takipsizlik ve 908 yetkisizlik kararı olmak üzere toplam 5 bin 69 soruşturma dosyası ile ilgili karar verildiğini söyledi. Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 4 bin 542 soruşturma dosyasında 6 bin 23 şüpheli hakkında işlemlerin devam ettiğini söyleyen Başsavcı Güre, şunları kaydetti: "Cumhuriyet Başsavcılığımızca PKK/KCK silahlı terör örgütünün finans ayağına yönelik olarak yürütülen soruşturmalar kapsamında, 75 şahıs/şirket şüphelisinden 14 kişi tutuklanmış, 12'i adli kontrol şartıyla olmak üzere, 52 şahıs serbest bırakılmış olup, 8 şüpheli şahıs hakkındaki gözaltı işlemleri devam etmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığımızın talebi ile denetim kayyumu atanan 5 şirket hakkında yürütülen soruşturmalar neticesinde kamu davası açılarak yargılamalarına devam edilmektedir."

Başsavcı Güre, PKK terör örgütüne finans aktaran iş adamlarının, elde edilen bilgiler ve delillere göre, çözüm sürecinin son döneminde ve daha sonraki zamanlarda bu yardımı sağladıklarının ortaya çıktığını da söyledi.

'Tahir Elçi soruşturmasını sonu nereye varırsa varsın nihayete erdireceğiz'

Diyarbakır'da meydana gelen bombalı saldırılar ile ilgili yürütülen soruşturmalar hakkında da bilgi veren Başsavcı Güre, 28 Kasım 2015 tarihinde öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi soruşturma ile ilgili ise şöyle dedi: "Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi olayı ile ilgili yürütülmekte olan soruşturma devam etmektedir. Diyarbakır Baro Başkanlığı'nca her cuma günü yapılan basın açıklamasında belirtilenlerin aksine yürütülmekte olan soruşturma tüm şeffaflığı ile Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi ve avukatlarından oluşan heyet ile paylaşılmış, soruşturma ile ilgili sürekli toplantı yapılarak bilgilendirme yapılmış ve taleplerinin tamamının karşılanmıştır. Resen de yapılması gereken soruşturma işlemlerine devam edilmektedir. Tüm aşamalardan Diyarbakır Barosu, Türkan Elçi ve avukatlarının bilgisinin olduğu hususunu belirtmek isteriz. Diyarbakır Barosu Başkanlığı'nın 'dosyanın sürüncemede bırakıldığı, örtbas edildiği' yönündeki açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır."

Başsavcı Güre, soruşturma konusunda Tahir Elçi'nin eşi, avukatı ve Baro yönetiminin bilgilendirildiğini de ifade ederek, "Bu soruşturmanın sonu nereye varırsa varsın nihayete erdireceğiz" diye konuştu.