HATİCE NAZLI AYDOĞAN/İSTANBUL

Anayasa Mahkemesi'nin 2009 yılında yapılan itirazları değerlendirerek aldığı iptal kararın rağmen hükümet mahkemenin karar sonrası kanunda gerekli düzenlemeyi yapmayarak istifa eden memurun tazminat hakkını engellemişti.

İKİNCİ KEZ İPTAL EDİLDİ
Hükümetin engellemesine rağmen yüzbinlerce memur mahkemenin iptal kararını gerekçe göstererek tazmimatlarının ödenmesi amacıyla dava açmıştı. Hükümetin  gerekli düzenlenmeyi ağırdan alması nedeniyle onbinlerde dava dosyasının hala adliyelerde bekliyor.

12 Mayıs 2001 tarihinde de Anayasa Mahkemesi'nin tazminat önündeki engeli kaldırılması için ikinci kez  ilgili kanun maddesindeki düzenlemeyi iptal etti. Ancak, istifa eden memurların geriye dönük tazminat alabilmeleri için ilgili kanunda değişikliğin önce Resmi Gazete'de yayınlanması ardından mecliste de gerekli değişikliğin yapılarak onaylanması gerekiyor.

"MÜJDE" DEMEK  İÇİN HENÜZ ERKEN
Avukat Fatma Dicle Keçeli, söz konusu iptal kararının bu durumdaki yüzbinlerce eski memur tarafından  sevinçle karşılandığını ancak müjdeli haber için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Keçeli yaptığı Gazeteport'a yaptığı açıklamada gerekçeli kararın, Resmî Gazete'de henüz yayınlanmadığını  ve yapılacak yeni yasalaştırma yapını  başlayabilmesi için, gerekçeli kararın yayınlanması gerektiğini belirterek, daha sonra kararın yasa koyucu tarafında  yasalaştırılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Avukat Keçeli; “Anayasa mahkemesi kararları geriye yürümez. İstifa eden memurların ikramiye alabilmesi için yeniden kanun çıkarılması gerekir” dedi.

Keçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:" Daha öncede Anayasa Mahkemesi istifa eden memurun ikramiye almasını engelleyen yasayı Anayasaya aykırılık nedeniyle iptal etmiş ancak yapılan düzenleme ile ikramiye almanın önü kapanmıştı. Önceden açılan davalar da hükümetin sonradan çıkardığı yasa nedeniyle mahkemelerde bekliyordu. Anayasa Mahkemesi’nin bu yeni kararı ile bekleyen dava sahiplerine de umut doğdu. Dava açmayanların ise yeni kurulacak hükümetin düzenlemesini beklemesinde fayda var".

"SEÇİMİ BEKLEMEDEN SGK'YA BAŞVURUN"
Yeni kurulacak hükümetin düzenlemesini beklemeden  vatandaşların  SGK' ya başvuruda bulunabileceğini, SGK ‘nın başvuruyu reddetmesi halinde ise idare mahkemesinde dava açmasının yolunun açık olduğuna dikat çeken Keçeli,  tazminatların hesaplaması ile ilgili şunları söyledi.  "Hükümet tarafından yapılacak olan yasal düzenlemede, ödenecek olan geriye dönük ikramiyelerin bugüne göre enflasyon ve faiz düzeltilmesinin yapılması gerekiyor.Anayasa Mahkemesi'nin kararı bu yönde bir ışık vermiştir ve bu durumdaki eski memurlar  yapılacak olan yasal düzenleme çerçevesinde mahkeme başvurmalılar. "

"TOP ARTIK YENİ HÜKÜMETTE "
İstifa eden memurun geçmişe dönük top artık kurulacak yeni hükümette olacak. 500 bin kişiyi ilgilendiren bu sorunun çözümü için ikinci kez iptal edilen düzenlemenin yeniden yasalaşması Anayasa Mahkemesi'nin güvenilirliğinin devamı açısından da önem taşıyor.


gazeteport