ANKARA - Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) Sendikal Hak İhlalleri Raporu’nda, dünyada geçen yıl yaşanan sendikal hak ihlallerine yer verildi. Raporda, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 143 ülkenin sendikal hak ihlalleri, sendikal hakların pratikte nasıl uygulandığı ve ulusal yasaların sendikal hakları ne ölçüde ve nasıl koruduğuna dair bilgilere yer verildi.

İŞÇİLER YÖNETİMLERE YAKIN SENDİKALARA GEÇİYOR
Geçen yıl birçok işçinin kendi tercih ettikleri sendikalardan istifa ederek yönetimlere yakın örgütlenmelere katılmaya zorlandığı öne sürülen raporda, sendikalara yönelik yargısal süreçler devam ederken birçok işçinin sendika üyesi olduğu için işlerinden atıldığı ifade edildi. Raporda, “2010 yılında, anayasada özgürlüklere dair bazı düzenlemeler yapıldıysa da sendikal haklar yasal olarak hâlâ büyük oranda kısıtlanmaktadır” denildi.

‘SENDİKAL HAKLAR KISITLANDI’
Sendikal hakların yasalarla yeterince güvence altına alınmadığı belirtilen raporda, örgütlenme özgürlüğü anayasada yer almasına rağmen sendika kurma veya bir sendikada çalışma hakkının sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanındığına dikkat çekildi. Raporda, ayrıca kamu sektörü de dahil olmak üzere birçok sektörde çalışan işçilerin bu haklardan mahrum bırakıldığı kaydedildi.

Sendikaların özgürce faaliyet gösteremediği eleştirisine yer verilen raporda, sendikaların meslek veya işyeri temelinde örgütlenemediği, sendikaların iç yapıları ve faaliyetlerinin en ince ayrıntısına kadar incelendiği, sendikaların toplantı ya da miting düzenlemek için yetkili makamlardan izin almak zorunda olduğu belirtildi. Raporda, sendikacıların, polisin etkinliklere katılmasına ve kayıt altına almasına izin vermek zorunda olduğuna değinildi.(ntvmsnbc)