Yasayla 2004'te kurulan bölge adliye mahkemelerinin 20 Temmuz'da çalışmaya başlamasıyla, Türk yargı sistemi yeni bir döneme girecek. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Erzurum, Gaziantep ve Samsun olmak üzere 7 ilde kurulan bölge adliye mahkemeleri, ilk derece mahkemesi ile temyiz incelemesi arasında, ikinci derece bir denetim mekanizması olarak görev yapacak.

Biz de Hukuki Haber olarak İzmir'de faaliyete başlayacak olan bölge adliye mahkemesinin hukuka ve şehre neler kazandıracağını İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan’la konuştuk.
 
İşte o röportaj:

DOSYALAR 7 BÖLGEYE AYRILACAK
Yargıtay’a giden dosyalar 7 bölgeye ayrılıyor. Ceza alanında  %91 oranında olan Yargıtay'daki dosyalar bölge adliye mahkemelerine dağıtılacak. Hukuk davalarında da ise %86 civarındaki bir dosya bölge adliye mahkemelerine verilecek. Bu demek oluyor ki Türkiye'deki dosyalar yedi bölgeye ayrılacak. İzmir'de bu yedi bölgeden birisi.

8 İL İZMİR’E BAĞLANDI
Ege Bölgesindeki tüm iller, Balıkesir ve Çanakkale'de İzmir'e bağlanmış durumda. Yani sekiz il İzmir'e bağlandı. Böyle olunca İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Yargıtay'ın bu sekiz ilindeki dosyalarına ev sahipliği yapacak.
 
AVUKATLARA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi işlemlerin hızlanmasını açısından avukatlara büyük katkı sağlayacak. Onun haricinde İzmir'deki hukuk camiasınada katkı sağlayacak. Mevcut adliyeye günde 30 - 40 bin kişinin ziyareti söz konusu. Bu durumda da 8 ayrı ilden İzmir'e ister istemez zorunlu hukuk ziyaretçisi olacak.

EKONOMİK DÖNGÜ OLACAK
Mahkemenin İzmir'e faydası olacağı kesin. İzmir’de davası görülen; Çanakkale'deki, Balıkesir'deki meslektaşımız buraya gelip gidecek. Vatandaşlar aynı şekilde şehrimize gelecek. Yani bir ekonomik döngüde olacak. Bunun dışında en önemlisi de tüzel kişiler ve vatandaşlar hak ve özgürlüklerine daha hızlı ulaşacaklar. Çünkü Yargıtay'da müthiş bir yığılma var.
 
 İSTİNAFLAR DOĞRU YÖNETİLİRSE YARGIDAKİ GECİKME ORTADAN KALDIRILABİLİR
Tabi bölge adliye mahkemeleri doğru yönetilirse, amacına uygun kullanılabilirse yargıdaki bu gecikme ortadan kaldırılabilir. Mahkemeyle ilgili çok olumlu bir hava var. Bunun bir şekilde devam etmesi, yargının hızlı, objektif ve tarafsız olmasını ümit ediyoruz. Hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını sağlayacak adil kararların verilmesini diliyoruz. Bu anlamda da bölge adliye mahkemeleri büyük görev düşüyor.

Hukuki Haber - ÖZEL