İzmir Barosu'ndan 23 Nisan mesajı şöyle;

BASINA VE KAMUOYUNA


Türkiye Büyük Millet Meclisimizin 98. kuruluş yıl dönümünde, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1929’da çocuklara armağan edilen Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bu yıl da hep birlikte coşkuyla kutluyoruz.


Son yıllarda komşu ülkelerden aldığımız yoğun göç, 4+4+4 kesintili eğitim sistemi, çocukların kaliteli eğitime erişiminde yaşanan sıkıntılar, kadın istihdamındaki düşüş, OECD verilerine göre git gide artan gelir eşitsizliği ve daha birçok sebep neticesinde ülkemizde çocukların maruz kaldığı hak ihlalleri ve çocuk işçi çalıştırma oranı korkunç seviyelere ulaşmıştır. 


Sosyoekonomik, psikolojik, demografik ve nihayet hukuki bir sorun olan çocukların cinsel ve ticari her türlü sömürüsü, çok katmanlı ve çok taraflı bir sorundur. Böylesine çok faktörlü bir sorunun çözümünde de elbette ki bütün aktörlerin bir araya gelerek özveri ile gerçekleştirecekleri çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu amaçla başta mevzuatımızdaki çocuk sömürüsünü meşrulaştıran hükümler değiştirilerek ortak bir hukuki dil ile yaratılarak, disiplinler arası yaklaşımla samimi bir çocuk politikası oluşturulmalı, ardından bu sorunun çözümünde katılımcı ve sürdürülebilir projeler üretilmesi teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.


Bu noktada başta İzmir Barosu olmak üzere Barolar; stratejik davalar oluşturma, yasa tekliflerinde bulunma, devletin yürüttüğü proje ve programlarda şeffaflığın sağlanması bakımından denetim rolü üstlenme, sömürü vakıalarının yargıya intikalini artıracak çalışmalar yürütme ve sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kamu kuruluşlarını harekete geçirecek her türlü kamuoyu oluşturma faaliyetlerinde bulunmaktadır . İzmir Barosu olarak bu noktada üzerimize düşen görevi yerine getireceğimizin sözünü bir kez daha siz sayın kamuoyuna bildirmek isteriz.


Belirtilen sorunlara dikkat çekilmesi, tartışılması ve bunların çözümü yönünde kamuoyu oluşturulması bakımından bizlere bir vesile yaratan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mız böyle yüce bir amaca da hizmet etmektedir. Böylesi bir bayramı çocuklara armağan etmek uğruna vermiş oldukları mücadelelerle yolumuza ışık tutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve sevgiyle anıyoruz. 


Çocuklarımız, egemen, bağımsız ve çağdaş bir cumhuriyetin teminatıdır. Bu sebepledir ki, çocuk sömürüsünün her türüne karşı çocuklarımızı korumak, haklarını geliştirmek ve mücadele etmek, birincil görevimizdir. Bu yolda İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak yılmadan ve yorulmadan çalışıp, çocuklarımızın haklarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. 

İzmir Barosu Başkanlığı