CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile kapatılarak taşınır ve taşınmaz tüm mal varlığı hazineye devredilen İzmir'deki 3 üniversitenin "Cumhuriyet ve Demokrasi Üniversitesi" adı altında birleştirilerek, yeni bir devlet üniversitesi kurulmasını için kanun teklifi verdi. Bakan, Bu üniversitelerin yine üniversite olarak kullanılması kamu yararı, eğitimin sürekliliği ve mağduriyetlerin giderilmesi bakımından çok önemli" dedi.

Darbe girişiminin ardından OHAL kapsamında FETÖ'ye ait olduğu belirlenen ve kapatılarak mal varlıklarına el konulan 3 üniversiteyle ilgili CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'dan yeni bir teklif geldi. Bakan, öğrencileri başka üniversitelere yerleştirilecek olan İzmir Üniversitesi, Şifa Üniversitesi ve Gediz Üniversitesi'nin, "Cumhuriyet ve Demokrasi Üniversitesi" adı altında birleştirilerek, İzmir'de yeni bir devlet üniversitesi kurulması için kanun teklifi verdi.

Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin mağduriyetini ifade ederek hazineye devredilen mal varlıklarının, yine eğitim için kullanılmasının gerekliliğine dikkat çeken Bakan, "Bu üç üniversitenin mal varlıklarının devredildiği hazineye, buraların ne şekilde kullanılması gerektiği yönünde, yol gösterici olması amacıyla, bir öneri sundum. Bu üniversitelerin yine üniversite olarak kullanılması kamu yararı, eğitimin sürekliliği ve mağduriyetlerin giderilmesi bakımından çok önemli" dedi.

"Cumhuriyet ve Demokrasi Üniversitesi"
TBMM'ye sunulan teklifle, kapatılan 3 üniversitenin, eğitim verdiği fakülte ve bölümler, yerleşkeleri, bina yapıları, içerisindeki ekipmanlar ve genel anlamda tüm fiziki koşulları çerçevesinde değerlendirilerek kurulması önerilen "Cumhuriyet ve Demokrasi Üniversitesi"nde şu fakültelerin bulunması belirtildi:
"Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Meslek Yüksek Okulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Adalet Meslek Yüksek Okulu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü."


CNN HABER