İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen ihale yolsuzluğu operasyonunda Kadıköy Belediyesi'ne yönelik bazı şikâyet başvurularının değerlendirildiği belirtildi. Bu kapsamda belediyenin bazı ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiaları mercek altına alındı.

Soruşturma sonucunda başlatılan operasyonda 10'u belediye çalışanı 18 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar, Haseki Eğitim ve Araştıram Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi.

Buradaki işlemlerinin ardından emniyet müdürlüğüne götürülen zanlıların sorgusu sürüyor.

BELEDİYE: BİR BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCIMIZ, 2 MÜDÜR VE 4 ÇALIŞANIMIZ, EMNİYETE GÖTÜRÜLDÜ

Kadıköy Belediyesi, bir belediye başkan yardımcısı, 2 müdür ve 4 çalışanın evlerinde yapılan aramalardan sonra ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldüğünü bildirdi.

Kadıköy Belediyesinden yapılan açıklamada, uzun süredir CHP'li belediyelere yapılan ''itibarsızlaştırma'' operasyonlarının, Avcılar ve Büyükçekmece belediyelerinden sonra Kadıköy belediyesine de uygulandığı savunuldu.

Açıklamada, ''Bu sabah saat 06.30'da bir belediye başkan yardımcımız, 2 müdür ve 4 çalışanımız, evlerinde yapılan aramalardan sonra ifadeleri alınmak üzere emniyete götürülmüşlerdir denildi.

Belediyeden, konunun anlaşılmasından sonra bir açıklama yapılacağı da bildirildi.

GÖZALTINA ALINAN BELEDİYE ÇALIŞANLARI SAĞLIK KONTROLÜNDE

Kadıköy Belediyesi'ne yönelik operasyonda aralarında belediye başkan yardımcısının da bulunduğu 18 kişi, sağlık kontrolünden geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen yolsuzluk operasyonunda Kadıköy Belediyesi'ne yönelik bazı şikayet başvurularının değerlendirildiği belirtildi. Bu kapsamda belediyenin bazı ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiaları mercek altına alındı. Soruşturma sonucunda başlatılan operasyonda 10'u belediye çalışanı 18 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Buradaki işlemlerinin ardından emniyet müdürlüğüne götürülen zanlıların sorgusu sürüyor.

Bu arada zanlılar, sağlık kontrolü sırasında herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı.

BELEDİYE BAŞKANI ÖZTÜRK: ALMAN VAKIFLARI KONUSU GÜNCEL SORUNLARI KAPATMAYA DÖNÜK

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Alman vakıfları konusundaki tartışmanın çok yüzeysel, güncel sorunları kapatmaya ve gündem değiştirmeye dönük olarak gördüğünü belirterek, ''Tartışma modeli belediye başkanlarını üzüyor. Şahsen beni üzüyor. Başbakanının açıklamasında da, genel başkanın açıklamasında da, her ikisinde de belediye başkanları hırpalanıyor'' dedi.

Öztürk, Kadıköy Belediyesine yönelik yapılan operasyonla ilgili makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyonların, tam olarak 5-6 aydan beri başlayan CHP'lilere karşı ciddi ''itibarsızlaştırma'' operasyonları olduğunu savundu.

Şu an morallerinin yerinde olduğunu belirten Öztürk, ''Arkadaşlarımız göz altına alınmış, bizim hiç bir çekincemiz yok. Konunun ne olduğunu iyi kötü biliyorum. Arkadaşlarımızın ifadesi alındığı andan itibaren, olay polisçe açıklandığı andan itibaren basına geniş bir açıklama yapacağım. Büyük ihtimalle açıklama yapacağım sırada da arkadaşlar yanımda olacaklar'' dedi.

Gözaltına alınan belediye yetkililerinin kimler olduğunun sorulması üzerine de Öztürk, gözaltına alınan 2 müdürün, görevlerinden dolayı değil, bir ihale dosyasına ilişkin ihale komisyonunda bulunmaları dolayısıyla gözaltına alındıklarını belirterek, şunları söyledi:

''Müdür sıfatı veya başkan yardımcısı sıfatıyla alınmış değiller. Yani onlar kendi birimlerindeki işlemle ilgili değil, yapılmış bulunan bir ihaleye ilişkin... Ben bir ihale biliyorum. Çünkü o ihale komisyonu bir kaç ihale yapmış olabilir, ama ihaleye ilişkin isimler orada birleşiyor'' dedi.

Öztürk, belediyede arama yapılıp yapılmadığına ilişkin bir soruya da, ''Sabah 06.30'da haberim oldu arama yapıldığından. Bütün arkadaşların evlerine ayrı ayrı ekipler gelmişler. Bazı yerlerde çok kibar davranmışlar, problem yok. Ama tabi olayın oluş tarzı üzücü. 6 ay önce alınmış bu dosyayla ilgili arkadaşlarımıza 'buyurun gelin' deselerdi giderlerdi. Böyle yapılıyor Türkiye'de, böyle uygulanıyor. Ama belediyede söz konusu gördüğünüz gibi bir arama yok'' şeklinde yanıt verdi.

Bir başka gazetecinin, ''Başbakan Erdoğan ile Kılıçdaroğlu sürekli bir polemik yaşıyor, Alman Vakıfları üzerinden. Bizim aklımıza bu geliyor. Bununla ilgili olabilir mi?'' şeklinde soru üzerine Öztürk, şunları söyledi:

''Bu çok yeni bir konu. Daha dün ortaya atıldı. Ama bu operasyonlar son bir yıldır devam eden operasyonlar olarak gözüküyor. Biz 2008 yılından beri takip altında olduğumuzu biliyoruz. Çünkü bize gelen yazışmalarda 2008 yılında açılmış bir dosyayla ilgili iddialar ortaya atılıyor. Yani biz 3 yıldır dinlenen, teknik takip altında olan bir belediyeyiz. Buna rağmen gördüğünüz gibi bütün birimlerimiz ile hizmete devam ediyoruz. Hiç bir çekincemiz yok. Arkadaşlarıma da son derece güveniyorum'' dedi.

Öztürk, ''Sizin her hangi bir Alman derneği ya da vakfıyla bir çalışmanız, bir görüşmeniz oldu mu?'' şeklinde sorulan soruya da, ''Avrupa Birliği fonları dışında her hangi bir yabancı fon kullanmadık. Yani hiç bir başvurumuzda olmadı. Ancak yani bir Alman derneği ya da bir başka dernekli kredi konusunda görüşme yapmanın, anlaşma yapmanın da suç olduğunu düşünmüyorum ben. Yani eğer öyle bir şey varsa o zaman hükümetin bunu yasaklaması lazım. O bakımdan bu tartışma konusunu çok yüzeysel, güncel sorunları kapatmaya dönük, gündem değiştirmeye dönük olarak görüyorum. Tartışma modeli belediye başkanlarını üzüyor. Şahsen beni üzüyor, Başbakanın açıklamasında da, genel başkanın açıklamasında da, her ikisinde de belediye başkanları hırpalanıyor'' diye konuştu.

Bu arada, emniyete götürülenler arasında Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Demircan'ın yanı sıra Belediyenin Destek Hizmetleri Müdürlüğünden Nuray Kötri ile Sabri İlze'nin de bulunduğu öğrenildi.



Cihan / AA