Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa teklifi içinde bulunan HSYK'nın yapısına ilişkin maddenin TBMM'de 2.tur oylamada geçmesine yönelik, "Bugüne kadar yargı bağımsızlığı ve hukuk devletinin kurulmasına adına gerekli uyarılarılarımızı yaptık. Bize göre olumlu sonuç çıkmazsa üzerimize düşen savunma görevini yapmak zorundayız. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Özbek, HSYK'ye girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Meclis'te Anayasa paketine ilişkin görüşmelerin sürdüğünü belirten Özbek, "Meclisin çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaların sonuçlandırılması gerekir diye düşünüyoruz" dedi. Tarihe karşı vicdani sorumluluklarının olduğunu belirten Özbek, şöyle konuştu: "Yargı teşkilatına karşı vicdan muhasebesine düşmemek için elimizden geleni kamuoyuyla paylaşacağız. Her zaman sağ duyulu hareket edeceğine güvendiğimiz milletimiz var. Bugüne kadar yargı bağımsızlığı ve hukuk devletinin kurulmasına adına gerekli uyarılarılarımızı yaptık. Bize göre olumlu sonuç çıkmazsa üzerimize düşen savunma görevini yapmak zorundayız. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."

Bir gazetecinin, "Bir mesajınız olacak mı" sorusuna Özbek, "aydınlatma" görevlerinin oluduğu belirterek, tarihe karşı sorumlulukları olduğunu tekrarladı.


23. madde

Teklifin 23. maddesiyle Anayasa'nın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını düzenleyen 159. maddesinde değişiklik yapılıyor. Bu kapsamda, HSYK'nin halen 7 olan üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 12'ye çıkarılıyor. HSYK, 3 daire halinde çalışacak.

Birinci turda, teklifin 23. maddesine ilişkin gizli oylamaya 409 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 72 ret oyu kullanılmış; 1 oy da boş çıkmıştı.
Anka / Cumhuriyet