Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, torba kanun tasarısını mercek altına alarak, tasarının memurların yaşamını nasıl etkileyeceğini araştırdı. Araştırmada, tasarının olumlu ve olumsuz yönleri sıralandı.
Kamu-Sen, "Torba Kanun Tasarısı Memurların Yaşamını Nasıl Etkileyecek" adlı bir araştırma yaptı. Kanun tasarısı ile memurlar için getirilmesi öngörülen düzenlemelerin olumlu ve olumsuz yönlerinin sıralandığı araştırmada, "Türkiye Kamu-Sen'in mücadele ederek Torba Kanun Tasarısına dâhil ettirmeyi başardığı maddelerin yanında hükümetin memurlarımızın taleplerini görmezden gelerek tek taraflı olarak hazırlayıp tasarıya eklediği konular da bulunmaktadır" denildi.

-TASARIDA KAMU-SEN'İN OLUMLU BULDUĞU TARAFLAR-

Kamu-Sen hazırladığı araştırmada, tasarının memurların yaşamını olumlu etkileyeceğini düşündükleri maddeleri sıraladı. Buna göre sıralanan maddeler arasında, "Özürlülerin çalışma şartlarını kolaylaştırmak amacıyla tedbirler getiriliyor. Özürlü ve hamile kadın memurlarımıza nöbet ve gece vardiyası verilmesi konusunda kolaylıklar sağlanıyor. Analık, doğum, ölüm ve mazeret izinleri yeniden düzenleniyor. Hastalık ve refakat izinleri taleplerimiz çerçevesinde düzenleniyor. İl dışına çıkışta izin alma zorunluluğu kaldırılıyor. Toplu müracaat ve şikâyet etme yasağı kaldırılıyor. Her türlü disiplin cezasına karşı idari yargıya başvurma hakkı getiriliyor. Sendika üyesi kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında 45 TL tutarında toplu sözleşme primi getiriliyor. Daha önce yalnızca 2 çocuk için ödenen çocuk yardımındaki sayı sınırı kaldırılıyor. KİT'lerde I sayılı cetvele tabi personelin ek tazminat oranı üst sınırı %100'den %200'e çıkarılıyor. Sözleşmeli personelin de aile yardımından faydalanması sağlanıyor. Sözleşmeli personel ile yapılan hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi uygulamasına son veriliyor" ifadeleri yer aldı.

-KAMU-SEN'İN KARŞI ÇIKTIĞI UYGULAMALAR-

Kamu-Sen hazırladığı araştırmada, sendikaların karşı çıktığı ve memurları olumsuz etkileyeceğini düşündükleri maddeleri de sıraladı. Buna göre sıralanan maddeler arasında şunlar yer aldı:
"Sosyal diyalog mekanizması yok sayılmıştır. Toplu görüşme sürecinde mutabakata varılan konular, tasarıya dâhil edilmemiştir. Kamuya özel sektörden üst düzey yönetici atanması sağlanarak, hükümet memuru uygulamasına geçilmektedir. Kadrosu kaldırılan memurların sürgün edilebilmelerinin önü açılmaktadır. Kamuda kısmi zamanlı, çağrı usulüne göre, güvencesiz ve düşük ücretle eleman çalıştırmanın önü açılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarının, devlet karşıtı görüşlerin yer aldığı yayınların barınağı haline getirilmesi mümkün kılınmaktadır. Tasarı eklenen ve çıkarılan maddeler nedeniyle yamalı bohçaya dönmüş, kamu çalışanları AKP'nin oyuncağı haline gelmiştir. Geçici görevlendirmelerin bir yılda 6 ayı geçemeyeceği hükme bağlanarak, sendikal baskılar ve yıldırma politikalarına yasal kılıf hazırlanmıştır. Kamu görevlilerine ilave kademe verilmesi için öngörülen süre 6 yıldan 8 yıla çıkarılmaktadır."(ANKA)
(BRŞ/ÖMR)