Uludağ Üniversitesi’nin 1973 yılında yaptığı kamulaştırma sebebiyle el koyulan arazilerinin ücretini halen alamadıkları için hukuk savaşı verdiklerini söyleyen insanlar adliyeye geldi. 40 yıldır hukuk mücadelesi verdiklerini belirten vatandalar, alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren torba konunu kapsamında kamulaştırma yasasında da bazı değişiklikler yapıldığını söyledi. Vatandaşlar kanunun bu haliyle onanması halinde mağduriyetlerinin daha da artacağını ileri sürdü. Kimsenin kamulaştırma yayasındaki bu değişiklikleri alkol düzenlemesi gündemde olduğu için tartışmadığını ve karşı çıkmadığını ileri süren mağdurlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yasa tasarısını veto etmesi için adliye postanesinden faks çekti.

“HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR”
Mağdurlar adına konuşan Ali Kızılkaya, “1973 yılında Uludağ Üniversitesi’nin yapmış olduğu kamulaştırmadan dolayı Görükle, Özlüce ve Yolçatı köylerinde binlerce kişi mağdur oldu. Bu kamulaştırmayla bizim topraklarımıza el koyuldu. Birçok insan, ücretini halen alamadı. Şu anda çıkan bu torba yasa bütün haklarımızı elimizden alıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den bu yasa değişikliğini veto etmesini istiyoruz” dedi.

Mağdurların vekili Burçak Ataman Kuş ise, kamuoyunda birçok tartışmaya yol açan ve onaylanmak üzere cumhurbaşkanlığı makamına sunulan 6487 sayılı bazı kanunlar ile 375 sayılı kanun hükmündeki kararnamedeki değişikliğin zaten mağdur olan binlerce kişiyi daha da mağdur edeceğini ileri sürdü. Kamulaştırma mağdurlarının cumhurbaşkanlığı makamına dilekçeyle, faksla müracaat ettiğini anlatan Avukat Kuş, “Söz konusu yasa ile alakalı hukuki uygulamalardan kaynaklanan birtakım endişelerimiz bulunmaktadır. Bunları cumhurbaşkanlığı makamına iletme gereği duyduk. Bu yasa içinde yer alan bazı maddelerle geçmiş yıllarda kamulaştırma işlemleri yapılmış kişilerin anayasal bazı hakları, hak arama, adil yargılanma ve birçok hakkı ihlal edilebilir. Bu da AİHM normlarına aykırılık teşkil edecektir. Daha önce yapılan değişikliklerdeki hükümler bu kanunun içinde tamamen farklı bir yapıya sokulmuştur. Kanunların geriye yürümesi ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir. Burada yer alan hükümler gereği hak ihlallerinin söz konusu olacağı tartışılamaz. Maddelerin bu haliyle yasalaşması ülkemiz açısından birçok davanın da açılmasına sebep olabilecektir. Bu durum devletimize maddi manevi büyük bir külfeti de beraberinde getirecektir” diye konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZIN HAK KAYBINA YOL AÇMAYACAK BİR DÜZENLEME YAPILMALI”
Mağdurların Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den kamulaştırma kanununu yeniden incelenmek üzere meclise göndermesini talep ettiklerini kaydeden Kuş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kanunun bu haliyle onanması halinde sadece buradaki vatandaşlarımızın değil Türkiye genelinde geçmiş yıllardaki kamulaştırma mağdurlarının hakları zedelenecektir. Bu yasa sadece alkolle ilgili bir kanun tasarısı değildir. Bunun içinde başka hükümler, özellikle kamulaştırma kanununa ilişkin değişik hükümler yer almaktadır. Bunların daha sağlıklı bir şekilde incelenip, vatandaşlarımızın hak kaybına sebep olmayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor”.