Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ramazan Bayramı vesilesiyle geldiği Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic ile bir araya geldi.

Bosna Hersek İslam Birliği binasındaki görüşmede Görmez, Kavazovic'in ve tüm Bosna Herseklilerin bayramını kutladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Görmez'in bayramlaşma ziyaretinde, İslam dünyasının içinden geçtiği süreç, Bosna Hersek İslam Birliğinin ülkenin dini hayatına katkıları, birlikte hayata geçirilecek projeler ve FETÖ'yle mücadeleye ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Görmez, buradaki konuşmasında, İslam dünyasının iki noktada geç kaldığını ifade ederek "Biz Müslümanlar tarihi mirasımızı güncelleyerek gelecek nesillere taşıma konusunda, ilmi mirası taşıma konusunda ve çağın meydan okumalarına cevap verme konusunda geç kaldık. Zayıf kaldık." diye konuştu.

"Kriz hallerinde aklıselimi kaybetmek en büyük tehlikedir"
İslam dünyasının büyük krizlerle baş başa kaldığına ve bu kriz durumlarında dini müesseselerin önemine değinen Başkan Görmez, şunları kaydetti:
"İslam dünyası, tarihi mirası güncelleme ve çağın meydan okumalarına cevap verme konularında zayıf kaldı. İslam dünyası tarihi mirası güncelleme ve çağın meydan okumalarına cevap verme konularındaki gecikmişlikle uğraşırken çok daha büyük krizler gelip bizi buldu. Aslında Afganistan Savaşı, Bosna Savaşı, Çeçenistan Savaşı bunların ilk büyük habercileriydi. Daha sonra çok daha büyük krizler geldi. Biz Müslümanlar başımıza gelen musibetlerin sebeplerini dışarıda arama hastalığından vazgeçmeliyiz. Kriz hallerinde aklıselimi kaybetmek en büyük tehlikedir.

Bütün bu krizlerde hem aklıselimi yitirme hem hikmeti yitirme konusunda zaafa düştük. Bu gibi hallerde bilhassa dini müesseselere, eğitim müesseselerine çok büyük görevler düşüyor. Bosna Hersek İslam Birliği bu açıdan daima umut olmuştur. Birliğin varlığı sadece Bosna Hersek için değil, bütün Balkan coğrafyası için, hatta Avrupa'da yaşayan Müslümanlar için de önem arz ediyor."
Görmez, Bosna Hersek'in sorunlar karşısında kullandığı dilin bütün dünya Müslümanları açısından son derece önemli olduğunun altını çizdi.

FETÖ'yle mücadele
Başkan Görmez, Körfez krizine de değinerek, "Körfez kriziyle çok daha yeni bir sürece girdiğimizi görüyoruz. Çağın oluşturduğu suni yapılanmaların ne olacağı belli değil. Burada İslam'ın yeryüzüne getirdiği hak ve adalet ölçülerine göre hareket edecek ve ilkeler üzerine ısrar edecek düşüncelere ihtiyaç var. Onun için riyasetteki birlik, beraberlik ve ahenk gittikçe önem arz ediyor.

Sadece Türkiye'de değil bütün dünyada Müslüman kardeşlerimiz çocuklarını ve geleceğini FETÖ ve benzeri yapılardan korumak zorundadır."
Bosna Hersek'e FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında ve sonrasında Türkiye'ye gösterdiği manevi destek dolayısıyla teşekkür eden Görmez'in, Kavazovic ile ayrıca iki müessesenin ortak çalışmaları ve Bosna Hersek İslam Birliğine bağlı bir televizyon kanalının kurulması gibi birçok konuda da görüştüğü belirtildi.