MUSTAFA GÜRLEK - İSTANBUL

O dönemde asteğmen olarak Köşk’te görev yapan ve 2001’de trafik kazasında ölen Ahmet Aksünger’in eşi Doktor Bahar Aksünger, o gün yaşananları anlattı. Aksünger’e göre, Cumhurbaşkanı’nın rahatsızlandığını ifade eden ‘acil çağrı’ yerine ‘genel çağrı’ koduyla yardım istendi. Birliğin nöbetçi subayı kardiyolog üsteğmen tarafından Özal’a ilk müdahaleyi yapmak üzere göz doktoru olan Ahmet Aksünger gönderildi. Köşk’ün nizamiye görevlileri ise “Bize bilgi verilmedi.” diyerek doktoru kapıda bekletti.
 
Buna göre, kalp krizi geçiren Özal’a ilk müdahaleyi yapmak üzere vatani görevini Çankaya Köşkü Muhafız Alayı’nda asteğmen olarak yapan göz doktoru Ahmet Aksünger gönderiliyor. Bahar Aksünger, o gün yaşananları şöyle anlatıyor: “17 Nisan günü görev yaptığı sıhhiye birliğinde GATA’da kardiyoloji eğitimi alan bir üsteğmen ile birlikte eşim nöbetçiymiş. Özal’ın rahatsızlandığı esnada birliğe üç kez ‘genel çağrı’ koduyla yardım talebi geçiliyor. Bu kod genellikle Köşk’te görevli olan üst düzey subay ve generallerin tansiyon ölçtürme ve kontrol amaçlı kullanılıyor. Cumhurbaşkanı’nın rahatsızlandığında kullanılan acil kodu ise farklıymış. O gün Cumhurbaşkanı’nın rahatsızlandığı yönünde bir bilgi de verilmiyor. Çağrı üzerine kardiyolog üsteğmen, eşimi yanına çağırarak, ‘Şu çağrıya bir bakıver. Bu sakallarla karşılarına çıkamam’ diyerek kendisinin yerine Ahmet’i gönderiyor. Eşim genel çağrı koduna uygun malzemeleri alarak Köşk’ün nizamiyesine gidiyor. Ancak görevliler eşimi durdurarak, ‘Bize genel acil koduyla bir çağrı geçilmedi’ diyor. Uzun süre bekletiliyor. Nizamiyedeki görevliler Köşk’ü arayarak, ‘Genel acil koduyla çağrı yaptınız mı?’ diye soruyor. ‘Evet’ cevabı alınınca eşime izin veriyorlar.” Semra Özal, Ahmet Aksünger’e, kapıda, “Nerede kaldınız?” diye kızıyor. Yanına ‘genel çağrı’ koduna göre malzeme alan Aksünger, Özal’a gerekli müdahaleyi yapamıyor.
 
Eşinin şüpheli bir trafik kazasında öldüğü iddialarını yalanlayan Bahar Aksünger, aracı kaza anında kendisini kullandığını söyledi: “Konya’nın Ereğli ilçesi yakınlarında uyuya kalmışım. Kamyona arkadan çarptık. Eğer ters yönden bir çarpışma olsaydı, belki de şüphe iddiası doğru olabilirdi.”