Erzurum'da dere kenarında cesedi bulunan hemşirenin intihar ettiği belirlendi. Eşinin ölümünü ihbar eden ve önce cinayet şüphesiyle gözaltına alınan polis koca, soruşturmanın ardından "intihara teşvik" suçlamasıyla tutuklandı. Oltu İlçe Emniyet Amirliği Trafik Şubesi'nde görevli polis Sabit Dündar (33), 22 Aralık günü 112 Acil Servisi'ni arayarak eşi Havva Dündar'ın (31) intihar ettiğini bildirdi. İhbar üzerine Oltu- Göle Karayolu'nun 7'nci kilometresindeki dere kenarına giden ekipler, kadının cansız bedeniyle karşılaştı. Oltu Aile Sağlığı Hekimliği'nde 2 yıldır görev yapan bir çocuk annesi kadının başından vurulmuş cesedi morga kaldırılırken olay yerinde ise bir boş kovan bulundu.

POLİSİN SİLAHIYMIŞ
Cinayet şüphesiyle gözaltına alınan trafik polisi eş Sabit Dündar'ın "Öğle paydosunda beni arayarak kendisini işyerinden almamı istedi. Otomobilde tartışmaya başladık. Olay yerine vardığımızda aracı durdurmamı istedi. Tartışmaya araçtan inip devam ettik. Havva benden uzaklaşmaya başladı. Hem bağırıyor hem de yürüyordu. Aramızda 400 metre kadar mesafe vardı. Çantasından çıkardığı benim tabancamı başına dayayıp ateşledi. Yanına gittiğimde yaşamıyordu" dediği öğrenildi. Sabit Dündar'ın 3 yaşında bir kızları olduğunu ve eşiyle zaman zaman tartışma yaşadıklarını söylediği de ifade edildi. Sabit Dündar, kendisine ait iki ruhsatlı tabanca bulunduğunu ve tabancalardan birini eşinin taşıdığını öne sürdü. Havva hemşirenin cesedi, detaylı otopsi için Trabzon Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Burada yapılan el svapı incelemesinde Havva Dündar'ın elinde barut izine rastlandı. Adli Tıp uzmanları, merminin giriş mesafesini de inceledikten sonra tetiği genç kadının çektiğine ilişkin rapor verdi.

KOCAYA SUÇLAMA
Önce cinayet şüphesiyle gözaltında tutulan polis memuru Sabit Dündar'ın sevk edildiği savcılıkta da suçlamayı reddettiği öğrenildi. Zanlı Dündar çevresine de "Aramızda tartışıyorduk. Bir anda başına silahı dayayıp intihar etti. Suçsuzum" dedi. Ancak zanlı Sabit Dündar'ı, çıkarıldığı mahkeme de "intihara teşvik" suçundan sorumlu buldu. Sabit Dündar, Türk Ceza Kanunu'nun 84'üncü maddesi uyarınca, "İntihara azmettirme, intihara teşvik ve intihar kararını kuvvetlendirme" suçlarından tutuklandı. Sabit Dündar Oltu Cezaevi'ne gönderildi.





TCK'nın 84'üncü maddesi şöyle
- Başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- Başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulurlar.


Hukukçuların görüşleri...

Prof. Dr. Bahri Öztürk (Ceza Hukukçusu):
Eski kanunda intihara ikna ve yardım suçtu. Ancak hem ikna hem de yardımın aynı anda olması gerekiyordu. 2006'da yürürlüğe giren yeni kanunda ise ikna eden, yardım eden, azmettiren, kararı takviye eden ayrı ayrı cezalandırılıyor. İşlem doğru. Eski kanunu hep eleştiriyorduk, düzeltildi. Eğer eski kanun yürürlükte olsaydı, polisin tutuklanması söz konusu olmazdı. Yeni kanundaki bu düzenleme fevkalade düzgün.

Avukat Aydeniz Alisbah Tüskan (İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı): Yeni ceza kanununda yer alan ağırlaştırılmış cezalardan sonra özellikle bazı bölgelerde intihar vakalarında artış görüyoruz. Cezalar ağırlaştığı için, suçlular kendileri öldürmek yerine baskıyla intihara sürüklüyor. Bu olayda da belki kendisi öldürecekti; suçlanmasın, ceza almasın diye, öldürme daha ağır bir ceza olduğu için, kadını baskıyla intihara sürüklemiş olabilir.