Muş Ağır Ceza Mahkemesi, Altınova beldesinde 1993 yılında 9 kişinin yakılması olayını gerçekleştirdiği iddia edilen 3 asker ve bir polise, adli kontrol şartı ile yurtdışına çıkış yasağı getirdi.

Korkut ilçesine bağlı Altınova beldesinde 9 kişinin yakılarak öldürülmesi olayını gerçekleştirdikleri iddiasıyla dönemin Hasköy Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı B.K, üsteğmen H.A, Gökyazı Jandarma Karakol Komutanı Başçavuş T.N. ile İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Vekili Ş.U. hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Muş Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken, duruşmada, olay günü anne ve babası ile 7 kardeşini kaybeden Aysel Öğüt ile amcası Mehmet Eşref Öğüt hazır bulundu.

Öğüt ailesini Muş ve Bitlis barolarından 10 avukatın savunduğu duruşma, 35 sayfalık iddianamenin okunmasıyla başladı.

Duruşmada söz alan maktül Mehmet Nasır Öğüt'ün kızı Aysel Öğüt, olay günü yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Öğüt, suçluların cezasını çekmesi gerektiğini belirterek, adalete güveninin tam olduğunu söyledi.

Valilik yazısına tepki

Davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ilde görülmesi gerektiğini içeren Muş Valiliğinden gönderilen yazıya tepki gösteren müşteki avukatları, böylesi bir durumun davanın seyrini olumsuz yönde etkileyeceğini bildirdiler.

Avukatlar, adil bir yargılama süreci için davanın Muş'ta görülmesinin daha uygun olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Altınova beldesinde ciddi bir hak ihlali var. Burada insanlar gözlerinin yaşına bakılmadan öldürüldü. Bu olaya, orada yaşayan herkes tanıktır ve adı karışan yetkililer hala serbest şekilde dolaşmaktadırlar. Biz bu insanlar hakkında bir an önce tutuklama emri çıkartılarak hakettikleri cezaya çarptırılmalarını bekliyoruz. Bu davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ilde görülmesi davanın seyrini olumsuz yönde etkileyecektir. Burada herhangi bir güvenlik zaafiyeti sözkonusu değildir."

Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasını okuması sonrası mahkeme heyeti duruşmaya kısa süreli ara verdi.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan heyet, sanıklar hakkında adli kontrol şartı ve yurtdışına çıkış yasağı getirdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Adliye çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan Mehmet Eşref Öğüt, aldıkları tehditler nedeniyle yıllardır haklarını arayamadıklarını ancak AK Parti hükümetinin geliştirdiği yasalarla haklarını aramaya başladıklarını söyledi.

Altınova beldesinde yaşayan ve terör örgütüne yardım, yataklık yaptığı öne sürülen Öğüt ailesine ait ev, 1993 yılında ateşe verilerek yakılmış, olayda aynı aileden 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Ailenin yakınlarının Muş Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuru üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, dönemin Hasköy Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı B.K, üsteğmen H.A, Gökyazı Jandarma Karakol Komutanı Başçavuş T.N. ve İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Vekili Ş.U. hakkında, "Kasten ev yakmak suretiyle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan TCK'nın 82/1-c ve 38/1 maddeleri gereğince her sanık için ayrı ayrı 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti.