Emniyet teşkilatında 10 yılını doldurmuş polislerin askerlik hizmetini yapmış sayılmasını öngören düzenlemenin Meclis'ten geçmesi, birçok meslek grubunu harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından yürürlüğe girecek uygulamaların kendilerine de yansıtılmasını isteyenler arasında, ilçelerde polislerin disiplin ve sicil amiri olan kaymakamlar da var. Telefon, e-posta ve dilekçelerle Meclis, hükümet ve AK Parti'ye başvuruda bulunan kaymakamlar, 'Aynı hakkı bize de tanıyın' çağrısı yaptı.
571 kaymakam ve vali yardımcısının henüz askerlik görevini yerine getirmediği belirtildi.


    

KANUN TEKLİFİ BİLE HAZIRLADILAR

Kanun teklifi bile hazırlayan kaymakamlar, Şubat 2011 itibarıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan 217 kaymakam adayı, 31 merkez teşkilat görevlisi ve 323 kaymakam ve vali yardımcısının askerlik hizmetini yerine getirmediğine işaret ettiler. Milletvekillerine gönderilen teklifin gerekçesinde, kaymakamların neden askerlikten muaf tutulmaları gerektiği şu cümlelerle anlatıldı:

POLİSLERİN DİSİPLİN VE SİCİL AMİRİ

'Kaymakamlar askerlikten muaf tutulan polislerin disiplin ve sicil amiridir. Görev yaptıkları yerde emniyet ve asayişten birinci derecede sorumludurlar. Hayati derecede önem arz eden yetki ve görevleri uhdesinde bulunduran kaymakam ve vali yardımcılarının askerlik için görevlerinden ayrılmaları, verimlilik kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle 5 yıl şark hizmeti yapan mülki idare amirlerinin polisler için yapılan düzenlemenin kapsamı içine alınmaları gerekmektedir.'
Teklifte, ayrıca 10 yıl mülki idare amirliği sınıfına mensup olanların 21 günlük temel askerlik hizmetinden sonra terhis edilmeleri de öngörülüyor.

Beşir Atalay: “Polisin askerlikten muaf tutulması tarihi karar“



Hakkı Kurban / Akşam