Baro, yaptığı yazılı açıklamada, yargı makamlarına, sürmekte olan soruşturmalar ve verilen kararlar üzerine yapılan açıklamaları talihsiz olarak nitelendirdi. Baro, özellikle siyasilere düşen görevin, özveri ile görevi başında olan tarafsız ve adalet ilkeleri çerçevesinde görevlerini yürüten yargı organ ve mensuplarını rahat bırakıp, kararlarına saygı duymaya çağırdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilleri Atilla Kart ve Şevki Kulkuloğlu, daha önce yargıda kararı çıkmış Kayseri'de iddia ettikleri yolsuzluk olayı ile ilgili yeniden soruşturma açılması yönündeki başvuruları ile ilgili yargının verdiği kararda, HSYK'nın baskısı olduğunu iddia eden açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalara en sert tepki ise Kayseri Barosu'ndan geldi.

Baro, yaptığı açıklamada, tarafsız olarak, adaletli bir şekilde görevlerini yerine getiren yargı organları ve mensuplarını siyasilerin siyasete alet etmemeleri istendi. Son günlerde yerel ve ulusal medyada Kayseri kaynaklı olarak yapılan haberlerde yargı makamlarına ve sürmekte olan soruşturmalarla verilen kararlar üzerinde talihsiz açıklamalar yapıldığına dikkat çekildi. Kayseri'de yargı makamlarına yönelik uygun ve doğru olmayan açıklamaların yapıldığı ve bunun yargı erkinin niteliklerine aykırı olduğuna işaret edildi. Açıklamada, özellikle şu an görevi başındaki Kayseri yargı kurumlarının ve mensupları hakkında sorumsuzca açıklamalar yapılması, yargı kurum ve mensuplarının güncel siyasete malzeme ve alet edilmesine çalışıldığı dile getirildi. Bunun yargı işleyişine ve yargının güvenine haksız ve yersiz bir saldırı olarak görüldüğü ifade edildi.

Baro, sürmekte olan soruşturmaların sonucu beklenmeden, alelacele, ayaküstü ve yüzeysel bilgilerle yargı organ ve mensupları olan cumhuriyet başsavcılığı, cumhuriyet savcıları, baro başkanlığı, avukatlar, mahkemeler, hakimler hakkında bu tür siyasi amaç güden açıklamaların yargıya olan güveni zedeleme ve güvensiz ortamı oluşturmak amaçlı, bu tür girişim ve çabaların asıl beyan sahiplerinin de güvenilirliğini zedeleyeceğine dikkat çekildi.

Açıklamanın sonunda ise siyasilere çağrıda bulunularak, yargı kurumlarının, yargı mensuplarının siyasete malzeme edilmemesi, kararlara saygı duyulması istendi.






Cihan