Terör örgütü PKK’nın şehir yapılanması olarak bilinen KCK davasından tahliye edilen 10 kişi, sabahın erken saatlerinde cezaevinden çıktı. Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden tahliye olan Diyarbakır merkez Yenişehir Belediye eski Başkanı Fırat Anlı, Şırnak Belediye eski Başkanı Ahmet Ertak, Dicle Belediye eski Başkanı Abdullah Akengin, Kızıltepe Belediye eski Başkanı Ferhan Türk, Batman Belediye eski Başkanı Hüseyin Kalkan, Aslan Özdemir, Hasan Öner ve Kazım Kurt yakınları tarafından karşılandı.

Pazartesi günü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde 17 saat süren duruşmanın ardında saat gece 02:00 sıralarında 10 kişi için verilen tahliye kararı verilmesi üzerine, tahliye edilenlerin yakınları Diyarbakır D Tipi ve E Tipi cezaevlerinin önünde karşılamaya gitti. Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tahliye edilen 8 kişinin yakınların mahkeme kararının ardında cezaevi önünde tahliye işlemlerinin bitmesi bekledi. Yaklaşık 4 saat süren tahliye işlemlerinin ardından, 8 KCK hükümlüsü kaldıkları cezaevinden çıktı. Çok sayıda yakınları tarafından karşılanan KCK hükümlülerini karışlayanlar arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de bulundu.

“ZORLU BİR DÖNEMİ GERİDE BIRAKTIK”
4 yıldır KCK operasyonları kapsamında tutukluluk bulanan ve tahliye edilen Yenişehir Belediye eski Başkanı Fırat Anlı, cezaevi çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, son derece sıkıntılı ve zorlu bir süreci geride bıraktığını ifade ederek, çözüm süreci konusunda da herkes el ele verip çözüm sürecini iyi bir noktaya getirebileceğini söyledi. Anlı, “Öncelikle bu saate kadar bu soğukta beklettiğimiz için üzgünüz. Elimizde olmayan sebeplerden dolayı bu gerçekleşti. Ne yazık ki bizlerin payına bir kez daha hukuksuzluk düştü. 4 yıla aşkındır bir süredir arkadaşlarımızla birlikte, son derece zorlu ve sıkıntılı bir dönemi geride bıraktık. Bizler için kişisel ödenen bedellerin çok fazla bir anlamı yok. Önemli olan bu bedellerin, daha iyi bir yaşam için bir zemin oluşturabilmesidir. Bu açıdan elbette ki halen son derece yüksek sayıda arkadaşlarımız hala demir parmaklıklar arasında. Bu böyle sürdükçe kendimizi özgür hissetmeyeceğiz. Bu coğrafyada dilimizi, kimliğimizi, kültürümüzü özgürce yaşayamadan kendimizi özgürce hissetmeyeceğiz. Bugüne kadar dayanışma gösteren, sahiplenen başta halkımıza, tüm sivil toplum örgütlerine, ailelerimize sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. İnşallah bu gelişme aşamasında olan sürecin daha iyi bir noktaya gidebilmesi için hep birlikte el ele vereceğiz. Bunun sorumluluğuyla bundan sonraki yaşamımıza devam edeceğiz” dedi.

“DARISI DİĞER ARKADAŞLARIMIZIN BAŞINA”
KCK davasında tahliye edilenleri karşılamak için Diyarbakır D Tipi cezaevine gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Başdemir, heyecan ve hüznü bir arada yaşadıklarını ifade ederek, tahliyelerin cezaevinde bulunan diğer tutukluların başına diyerek, şunları söyledi: “Bugün belediye başkanları ve mesai arkadaşlarımı burada karşılamaktan, kendileriyle kucaklaşmaktan 4 yıl aradan sonra, büyük bir heyecan ama aynı zamanda da hüznü birlikte yaşıyoruz. 4 yıl boyunca özgürlüğünden mahrum bırakma, 4 yıl boyunca süren bir hukuksuzluğa hep birlikte tanıklık ettik. Şüphesiz ki bu işin aile boyutu ve evlatlarından uzak olma boyutu var. Bugün bu sevinci yaşıyoruz ancak, binlerce arkadaşımız, sırtımızı döndüğümüz mekanda tutuluyor. Hiç unutmuyorum, arkadaşlarımızın tutuklandığı gün, ya sizi alacağız ya da biz sizin yanınıza geleceğiz demiştik. Şuana kadar başkan gelemedik, sizi aldık. İnşallah günü gelecek, yakın gelecekte diğer arkadaşlarımız da ailelerine, özgürlüklerine kavuşmuş olacak. Bu ülkede hukuksuzluk, yerini hukukun üstünlüğüne, çatışma yerini onurlu ve kalıcı bir barışa bırakır. Darısı bütün arkadaşlarımızın ve özgürlüğünden yoksun olanların başına” şeklinde konuştu.


İHA