(AA - DHA) -- KCK'ya ilişkin İstanbul'da açılan 193 sanıklı dava kapsamında tutuklu olan 147 sanıktan, aralarında Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 15'inin tahliyesi kararlaştırıldı.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK'ya yönelik yürütülen soruşturmaya ilişkin hazırlanan iddianamenin 3 Nisan'da kabul edilmesinden sonra düzenlenen tensip zabtında, davanın ilk duruşmasının 2 Temmuz 2012 günü Silivri Ceza İnfaz Kurumlarının bitişiğindeki büyük salonda yapılmasına karar verdi.

Duruşmaların kesintisiz olarak 13 Temmuz 2012 gününe kadar sürdürülmesini kararlaştıran mahkeme, TRT İstanbul Bölge Müdürlüğüne yazı yazarak iddianamenin okunması için 2 spikerin görevlendirilmesinin istenmesine hükmetti. 

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ragıp Zarakolu, Evrim Öztürk, Muhsin Yenisöz, İrfan Hülaki, Lütfü Balbal, Ali Becerikli, Songül Karatağna, Nahit Onat, Zeynal Çelik, Zeki Elmas, Burhanettin Toprak, İsmail Zeybek, Yasin Yalçın, Cemalettin Gördegir ve Aleattin Güneş'in "delil durumu, tutuklu kaldıkları süre ve suç vasfının değişme ihtimalini" göz önüne alarak tahliyesine karar verdi.

Aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın bulunduğu 132 tutuklu sanığın ise "kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, delil durumu, suçun vasıf ve mahiyetini" dikkate alarak bu hallerinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, 22 sanık hakkında çıkarılan yakalama kararının sonucun beklenmesini kararlaştırdı.