VAN - Van’da düzenlenen KCK operasyonları ile tutuklanan ve haklarında dava açılan, aralarında Van Belediye Başkanı BDP’li Bekir Kaya’nın da bulunduğu 8’i tutuklu 13 sanık, 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci kez hakim karşına çıktı.

Sanıklar geniş güvenlik önlemleri altında duruşmanın yapılacağı M Tipi Cezaevi’ne getirildi. Cezaevinin duruşma salonuna dönüştürülen spor salonunda görülen dava öncesi, jandarma özel eğitimli köpekle bomba araması yaptı.

AVUKATLAR DURUŞMAYI TERKETTİ
Duruşmada sanık avukatları ile mahkeme heyeti arasında gergin anlar yaşandı. Geçen duruşmada sanık avukatlarının, iddia makamının gizli tanığının dinlenmesi talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilirken, duruşma salonunun buna uygun olmadığı gerekçe gösterilerek gizli tanık bugünkü duruşmaya getirilmedi.

Bunun üzerine müdahil avukatlar güvenlik güçlerinin tanık koruma kanununun gereğini yerine getirmediklerini belirterek, suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Sanık avukatlarının gizli tanık ifadelerinin de dosyadan çıkarılma talebi mahkeme heyeti tarafından reddedilince, avukatlar adil bir yargılama olmadığını belirterek duruşma salonunu terk etti.

SANIKLAR MAHKEME HEYETİNE SIRT DÖNDÜP KÜRTÇE CEVAP VERDİ
Zaman zaman sanıkların Kürtçe konuştuğu duruşma salonundan avukatların çıkmasının ardından, sanıklar da sandalyelerini ters çevirip sırtları mahkeme heyetine dönük şekilde oturmaya başladı. Mahkeme heyeti bir süre bekledikten sonra sanıklara bir şey söyleyip söylemeyeceklerini sordu. Sanıklar tek tek mahkeme heyetine dönüp Kürtçe "Söyleyecek bir şeyimiz yok. Duruşmayı terk etmek istiyoruz" dediler.

Bu sırada duruşma salonunda bulunan izleyiciler de sanıkların bu protestosunu alkışladı. Mahkeme heyeti sanıkların sorulara Kürtçe cevap verdiğini ve anlaşılmadığını zabıtlara geçirdi. Mahkeme heyeti sanıkları dinledikten sonra tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, duruşmanın da 29 Mart 2013’te görülmesine karar verdi.


DHA - Gülay ÖZEK - Murat ÇAĞLAR