Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugün öğleden sonra görülen oturumunda karar çıktı. Kararı okuyan mahkeme başkanı Kerim Küçük, bir sonraki duruşmada 'Ahmet Su' kod isimli gizli tanığın hazır bulundurulması ve bu şahsın görüntü ve sesinin değiştirilerek mahkeme salonuna verilmesi için ilgili yerlere müzekkere yazılması, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın bazı TV kanallarında KCK ile ilgili yaptığı açıklamalarla ilgili görüntülerin istenmesi talebinin reddine, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz ile Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan'ın tahliyesine ve diğer 8 tutuklunun ise tutukluluk hallerinin devamına karar vererek davayı 22 Şubat 2013 tarihine erteledi.
 

Duruşma sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan sanık avukatlarından Van Baro Başkanı Murat Timur, 4 günlük duruşmadan sonra bugün mahkemenin tahliye taleplerini değerlendirdiğini söyledi. Timur, "Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz ile Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan tahliye edildi. Hukuksal bütün savunmalarımızı mahkemeye ilettik. Bugün beklediğimiz, tüm sanıkların tahliye edilmesiydi. Tüm sanıkların tahliye edilmemesi bizi üzdü. Bu dosya 2010 yıllından beri soruşturması devam eden bir dosyadır. Mahkemede de dile getirdik, siyasal tartışmalar mahkemelerin işi değil. Mahkemeler siyasal tartışmanın içerisine girdikleri takdirde kaos oluşur. İddianameye baktığımızda, esas olarak BDP Van il ve ilçe örgütlerinin belediyelerinin faaliyetleri tartışma konusu olmuş. Siyasal tartışmaların olduğu yerler Anayasa Mahkemesi'dir. Bu konuda ilk gün meslektaşlarımızın görevsizlik kararı verilmesi talepleri reddedildi ama bugün bunun sonucu bu olmamalıdır. 22 Şubat'ta duruşma tekrar yapılacak. Umarım önümüzdeki celse Van'ın büyük kısmının oyuyla seçilmiş Van Belediye Başkanı ve diğer siyasiler de serbest bırakılır" dedi. 

Duruşmayı takip eden BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, Türkiye'de hukukun işlemediğini ve adaletin olmadığını savunarak, "Hiçbir hukuki mesneti olmayan suçlamalar, uydurma delillerle, siyası bir talimatla arkadaşlarımız içeride tutuluyor. Düğün salonu gibi mahkemeler kuruluyor. Biz mahkeme gibi mahkemeler istiyoruz. Bir nebze adalet olsaydı şimdi arkadaşlarımızın hepsi serbest bırakılırdı" diye konuştu. 

Öte yandan tutuklu yakınları ve vatandaşlar, 4 gündür adliye olarak kullanılan İskele Mahallesi'ndeki M Tipi Cezaevi önünde bekliyordu. Karardan sonra F Tipi Cezaevi'ne geri gönderilen sanıkları taşıyan cezaevi aracının adliyeden ayrılması sırasında vatandaşlar gözyaşları arasında ıslık çalarak alkış tuttu. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri de muhtemel bir olaya karşı cezaevi çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.