24 Aralık 2009'da jandarma ve polis ekipleri tarafından Van'da gözaltına alınan 14'ü tutuklu 17 sanık hakkında Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde "bölücü örgüt üyesi' olmak suçundan dava açıldı.

Davanın ilk duruşması 2 Kasım 2010'da görüldü. İkinci duruşma için tutuklu 14 sanık, bugün geniş güvenlik önlemleri altında adliye binasına getirildi.

Sanıklara destek amacıyla yaklaşık 200 kişi de adliye çevresinde toplandı. Sanıklar, adliye binasına zafer işareti yaparak girerken, kalabalık da alkışlarla onlara destek verdi.

Geniş güvenlik önlemleri altında adliye binasına alınan 14 sanık duruşmanın yapılacağı 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu dördüncü kattaki bekleme odasına götürülürken, zemin katta olay çıktı.

Yakınları olduğu belirtilen bir grup, burada polisin uyarısına rağmen geçişlere engel oluşturunca, güvenlik güçleri uyarıda bulundu. Uyarının dikkate alınmaması üzerine de adliye binası içerisinde polis biber gazı kullandı. Zemin katta bulunan grup da dışarı çıkarıldı.

KCK/TM operasyonu kapsamında, 14'ü tutuklu 17 sanık hakkında açılan davanın ikinci duruşması 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 13.00 sıralarında başlayacağı belirtildi.

İlk duruşmada tutuklu sanık BDP üyesi Ramazan Özlü, Kürtçe savunma yapmak istediği için savunması alınmadı.

Diğer tutuklular ise, davanın tıkanmaması için ilk duruşmada Türkçe savunma yaparken, ikinci duruşmada savunmalarını Kürtçe olarak yapacaklarını söylemişlerdi.(Cnn Türk)