PKK'yı da bünyesinde barındıran terör örgütü Kürdistan Topluluklar Birliği'ne (KCK) yönelik dün büyük bir operasyon gerçekleştirildi. Başta İstanbul olmak üzere Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Adıyaman'da yapılan operasyonlarda 151 kişi gözaltına alındı. KCK'ya en büyük darbe İstanbul'da vuruldu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, çeşitli ilçelerde takibe aldıkları 91 kişiyi dün sabah erken saatlerde gözaltına aldı. Baskınlarda örgütün İstanbul sorumlusu olduğu öne sürülen M.K.'nin de yakalandığı öğrenildi. Emniyete getirilen şüphelilerin işlemleri sürerken İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, gelişmeyle ilgili olarak, "Rutin çalışmalarımız sürüyor." açıklamasını yaptı.

Özel Harekât polisinin de destek verdiği operasyonlarda gözaltına alınanların üzerlerinde ve bulundukları adreslerde birçok örgütsel doküman ele geçirildi. Örgüte ait dijital malzemeler ile bilgisayar ve hard disklere el konuldu. Ekipler Büyükada'da Gönül E. isimli kadın avukatın kiralık oturduğu tarihî binada arama yaptı. Eşzamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan isimler arasında BDP yöneticileri de bulunuyor.

PKK'yı da bünyesinde barındıran terör örgütü Kürdistan Topluluklar Birliği'ne (KCK) yönelik 6 ilde büyük bir operasyon gerçekleştirildi. Başta İstanbul olmak üzere Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt ve Adıyaman'da yapılan operasyonlarda 151 kişi gözaltına alındı. İstanbul'da gözaltına alınanların sayısı 91 olarak açıklandı. Gaziantep'te Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla düzenlenen eşzamanlı operasyonlarda ise aralarında BDP Gaziantep İl Başkanı Bedran Fermanoğlu ile BDP Şahinbey İlçe Başkanı İsmail D.'nin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Operasyon sırasında zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda örgütsel doküman ele geçirilirken, örgüte ait çeşitli yazışmaların bulunduğu bilgisayar ve hard disklere el konuldu. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'nde sorguları tamamlanan 3'ü kadın 20 şüpheli, geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi.

Diyarbakır'da KCK'ya yönelik yapılan operasyonda ise belediye başkan yardımcıları, BDP yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 40 kişi yakalandı. Sabah 04.00 sularında başlayan operasyonda, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Koordinasyon Kurulu üyesi ve BDP'li Mardin'in Derik İlçe Belediye Başkanı Çağlar Demirel, BDP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Mehmet Aksünger, BDP Diyarbakır Kadın Meclisi üyesi Fatma Koşan, Kent Meclisi üyesi Zübeyde Zümrüt ve Bağlar İlçe Belediye Meclis üyesi Ali Alkan'ın gözaltına alındığı öğrenildi.

KCK'YA KURYELİK YAPTIKLARI İDDİA EDİLDİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla düzenlenen operasyonda, gözaltına alınan 40 kişinin önemli bir kısmının KCK faaliyetleri içinde haberleşmeyi sağlamakla görevli oldukları iddia ediliyor. Diyarbakır ve Mardin'deki operasyonlar, Diyarbakır'daki özel yetkili savcıların talimatıyla gerçekleştirildi. KCK ana davasının sanıklarının önemli bir kısmı yasal telefon dinlemeleri delil kabul edilerek tutuklanmıştı. KCK'nın polisin takibinden kurtulmak için haberleşmeyi, kuryeler aracılığıyla sağladığı belirtiliyor. Gözaltına alınan bazı kişilerin terör örgütü PKK'nın kırsal alanı ile şehir yapısı ve milisleri arasında sürekli hareket halinde olduğu ve iletişimi sağladığı öğrenildi. Gözaltına alınan 20 kişinin sorgulaması dün akşam saatlerinde tamamlandı. Cumhuriyet savcısı tarafından ifadeleri alınan 20 zanlı, tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. BDP Gaziantep İl Başkanı Bedran Fermanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 3'ü kadın 20 kişi tutuklandı. ORHAN FIRAT, İSMAİL AVCI İSTANBUL, DİYARBAKIR, GAZİANTEP, CİHAN